Испания насочва 72 млрд. евро за икономическото си възстановяване след коронакризата

Средствата ще осигурят близо 800 хиляди работни места до 2023 г.

17:44 | 7 октомври 2020
Автор: Ирина Илиева
Испания насочва 72 млрд. евро за икономическото си възстановяване след коронакризата

Испанският премиер Педро Санчес представи тригодишен план на стойност 72 милиарда евро, който ще помогне за икономическото възстановяване на страната, съобщава Bloomberg

Санчес посочи, че сумата ще се използва като финансов тласък на страната в периода 2021 - 2023 година, основно за повишаване на БВП на Испания с 2,5%. 80% от средствата ще бъдат осигурени от възстановителния фонд на ЕС, а останалата част - под формата на финансова подкрепа от различни европейски проекти. 

"Средствата ще осигурят близо 800 хиляди работни места до 2023 г.", каза испанският премиер в телевизионно обръщение в сряда (7 октомври). 

Испания е едно от най-големите огнища на коронавирус в Европа, като очакванията на централната банка на страната са икономиката ѝ да се свие с 12,6% през 2020 г. Безработицата -  проблем, който се задълбочи по време на пандемията - може да остане висока - около 20% през следващите няколко години.

Европейските правителства вече подготвят плановете си за разпределяне средствата, които ще получат от възстановителния фонд на ЕС за 750 млрд. евро, който европейските лидери одобриха през юли. Съвместният дълг има за цел да стимулира възстановяването на най-засегнатите след пандемията страни членки. 

Испания е сред трите най-големи бенефициенти на фонда за възстановяване с цели 140 милиарда евро безвъзмездни средства и заеми за шест години. Италия е страната, която се очаква да получи най-голяма сума от фонда - близо 209 милиарда евро.

Френското правителство ще използва 40 млрд. евро безвъзмездна помощ, част от стимули за общо 100 млрд. евро, които ще използва за възстановяване в рамките на 2 години. Част от мерките ще бъдат насочени към стимулиране на икономиката, подпомагане на конкурентността и намаляване на данъците за промишлеността.