МВФ: Възстановяването в Испания е под риск

Страната обмисля въвеждането на нови ограничения срещу Covid-19 на фона на растящия брой на новозаразени, основно в Мадрид

19:10 | 30 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Paul Hanna/Bloomberg
Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

Скорошното икономическо възстановяване в Испания е под риск заради втората вълна на коронавирусната пандемия, а правителството не трябва да прибързва с оттеглянето на фискалната подкрепа, заяви Международният валутен фонд, предава Bloomberg. 

Испания има най-висок брой на заразени с коронавирус в Европа, а МВФ отправя предупреждението си докато страната се готви да въведе нови строги рестрикции в горещи точки като Мадрид. Здравните власти от регионалните администрации ще трябва да посочат в сряда дали одобряват плановете на правителството, които ще включват допълнителни ограничения за социалните контакти, както и по отношение на дейността на барове и ресторанти. 

Очакванията са

Очакванията са БВП на Испания да се свие с 12,8% през тази година. Графика: Bloomberg 

Въпреки че подобни мерки ще ударят вече пострадалите индустрии, включително хотелиерската и ресторантьорската, МВФ заяви, че контролирането на вируса е жизненоважно за икономиката. Фондът очаква икономиката на Испания да се свие с 12,8% през тази година, като прогнозата му е направена преди обявяването на новите мерки в страната. 

“Поставянето под контрол на втората вълна ще е ключово за икономическите перспективи”, посочи базираният във Вашингтон фонд. 

Фокусът на пандемията в Европа падна върху Мадрид след ръста на новозаразени в края на летния туристически сезон, а споровете между местните и национални лидери отложиха въвеждането на мерки. 

Дилемата за това как да се ограничи движението без да се засегне икономиката е валидна в цяла Европа, където пандемията се възражда. През последните дни Германия, Франция и Италия регистрираха най-високия брой на новозаразени след отмяната на ограниченията преди лятото. 

Испания е особено уязвима в коронакризата заради зависимостта си от туризма и по-високата концентрация на малки компании, много от които нямат финансовата сила да се справят дори с краткосрочни неуредици. 

Също така компаниите разчитат в голяма степен на временни договори - дългогодишен проблем, който значи, че безработицата може да се повиши до 20% и да остане около това ниво в следващите няколко години. 

Поради тази причина МВФ заяви, че правителството не трябва да преустановява националните програми за запазване на заетостта, както и гарантираните от държавата заеми, а само да ги направи по-целенасочени на фона на задаващата се криза. Мадрид също така трябва да обмисли и възможностите за подпомагане на по-малките компании. 

Над 30 хиляди са жертвите на Covid-19 в Испания от началото на пандемията, а страната добавя по почти 50 хиляди нови случаи на заболели всяка седмица.