Франция и Испания се провалят на коронавирусния тест

Случаите на новозаразени нарастват устойчиво в Европа, но броят на жертвите и хоспитализираните е по-нисък от пролетта

15:23 | 15 септември 2020
Обновен: 15:41 | 15 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg
Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

Ако Европа има стратегия за преустановяване на разпространението на коронавируса, то може би я прикрива добре, пише Лионел Лорън за Bloomberg. 

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че страната няма да се завърне към тъмните дни на строгите мерки, но правителството му не успява да потуши ръста на новите случаи. Франция съобщи за над 10 хиляди случаи на новозаразени за денонощие през уикенда, което натежава на решението ѝ да намали наполовина до седем дни изискваната карантина за заразените. 

Ситуацията е сходна в Испания - страната с най-много потвърдени случаи на заразени в Европа. Испанският премиер Педро Санчес също изключи възможността от повторното налагане на строги ограничения, но публичните несъгласия относно здравния риск между Мадрид и някои региони, включително Каталуния, влошиха ситуацията в страната. Имайки се предвид населението на Франция и Италия, средният брой на новозаразени за седмица в тях надвишава този в САЩ. 

Положението във Великобритания не е значително по-добро, като страната достигна най-високия брой на новозаразени за 24 часа от май. 

Случаите на

Случаите на новозаразени нарастват устойчиво в Европа, но броят на жертвите и хоспитализираните е по-нисък от пролетта. Графика: Bloomberg 

Австрия вече предупреди, че това е началото на “втора вълна”. По отношение на смъртните случаи и броя на хоспитализираните обаче Европа все още не е там, тъй като те остават значително под пика от април. За момента увеличението на новите случаи изглежда асимптоматично или с леки симптоми сред по-младите. 

Все пак младите разпространяват инфекцията сред по-възрастните и по-уязвимите. Желанието служителите да се върнат в офисите и учениците отново в класните стати, макар похвално, също ускорява разпространението на вируса. Лекарите предупреждават за предстояща тежка зима без наличието на ваксина.

Броят на

Броят на хоспитализираните за седмица на 100 хиляди души. Графика: Bloomberg

Това е основната причина, поради която попълването на пропуските при тестването, проследяването и изолирането на установените нови случаи ще бъде от ключово значение за преустановяването на разпространението на заразата през следващите няколко месеца. Европа прави далеч повече тестове спрямо началото на пандемията, като броят на положителните случаи сред тях е около 10% или по-нисък, но разпределението на ресурсите все още не е добро. 

Тестването на всеки предполагаем случай е предизвикателство за лабораториите. Разказите за необходимо 8-дневно изчакване на резултатите от тест във Франция са в противоречие с политическите цели за провеждането на един милион тестове или повече на седмица. Това натежава на общественото доверие и на икономиката, принуждавайки хората да се самоизолират, докато чакат резултатите си. Не е учудващо, че те често игнорират изискването да останат по домовете си. 

Положителните тестове

Положителните тестове като процент от общия брой тестове. Графика: Bloomberg 

Процесът по проследяване също е предизвикателство. Дигиталните приложения, създадени с цел лесно проследяване на потенциално предаване на заразата, не успяха да привлекат масово вниманието на потребителите в някои страни. Великобритания наскоро обяви, че ще представи версия с нов дизайн.

Междувременно има възможност за разширяване на капацитета на тестване или поне за по-ефективното разпределяне на ресурси. Мобилните лаборатории биха помогнали в тази насока, като екипите за тестване трябва да са насочени към жителите, които имат най-голяма необходимост от тях. Ясните и прости правила за това кога всъщност е необходимо тестването могат да предотвратят прекалено прибързаното тестване в училищата или офисите.

Може да има и повече експерименти с “обединяването” на няколко проби, които да се тестват едновременно, с цел да се спестят ресурси, както и да се използват алтернативни методи на тестване, въпреки че има риск от повече недостоверни отрицателни резултати. 

Разбира се, това е само една част от по-широкия пъзел на борбата с вируса. Предпазните маски за лице и спазването на социална дистанция все още са от ключово значение. Забележително е обаче какво може да се постигне в посока тестването. Във френския северозападен регион Майен, където ръста на новите случаи на заразени беше успешно ограничен миналия месец, бяха проведени масови тестове, чиято цел беше получаването на резултати в рамките на между 24 и 48 часа. Подобен стремеж в национален план може да направи обещанията на правителството, че няма да има повече строги ограничения по-лесни за изпълнение.