Испания се превръща в слабото звено на еврозоната

Състоянието на испанската икономика разтревожи правителството в Берлин

12:13 | 4 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Paul Hanna/Bloomberg
Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

Испания плаща висока цена за проблемите на политическата си система, превръщайки се в слабото звено на еврозоната, пише Bloomberg в анализ. 

Обичайно Италия е разглеждана като страната, която представлява по-голям риск. Сега обаче властите в Германия, икономически двигател на еврозоната и една от страните, плащащи най-много за европейския възстановителен фонд, са разтревожени относно това колко лошо се справя Испания с пандемията. 

Възраждането на коронакризата от края на лятото доведе до различия в отделните партии, като десноцентристите в регионалната администрация на Мадрид се противопоставиха на новите ограничения, въведени от националното социалистическо правителство. Резултатът е разрастваща се здравна криза. 

От години властите в останалата част от Европа “затварят очите си” за проблемите на испанската икономика. След като четвъртата по големина икономика във валутния съюз изпадна в най-тежката рецесия за континента, те нямат друг избор, освен да погледнат проблемите отблизо. 

Икономическият спад

Икономическият спад в Испания ще е над средния за страните членки на еврозоната. Графика: Bloomberg 

Според запознат с дискусиите на правителството в Берлин източник има опасения относно ефекта, който случващото се в Испания ще окаже върху останалите страни членки на еврозоната, включително Германия. 

След като пандемията удари, публичните администрации по света бяха подложени на тест. Испания и Италия бяха ранните огнища на коронакризата в Европа. Сега изглежда Италия се справя с предизвикателствата около втората вълна, но Испания не успява. 

Испания не е имала стабилно правителство от 2015 г. насам. Властите в Мадрид обаче имаха някои поводи за оптимизъм на фона на подобрението в икономиката, задвижено от увеличените потребителски разходи и рекордния брой туристи. 

Премиерът Педро Санчес също имаше поводи за радост по-рано това лято, когато преждевременно обяви победа над вируса. Оттогава насам обаче политиците се опитват да печелят точки и да избегнат вината за новите ограничения върху социалния живот на фона на увеличаващия се брой на новозаразени. 

Това превърна испанската столица в ново глобално огнище на заразата. Испанската икономика се сви с близо 18% през второто тримесечие, а ситуацията може да стане далеч по-тежка, ако властите не се справят с пандемията. 

Междувременно икономическата цена нараства. 

Международният валутен фонд предупреди Испания, че възстановяването в страната е заплашено, а рисковете са “силно в посока надолу”. Испанската централна банка очаква икономиката на страната да се свие с 12,6% през тази година. 

Европейските лидери побързаха да помогнат на най-тежко засегнатите страни като Испания да се оттласнат от дъното, като се договориха за възстановителен пакет за 750 милиарда евро. Продължаващите несъгласия между страните членки обаче рискуват да забавят предоставянето на средствата. 

Разпространение на

Разпространение на вируса. Графика: Bloomberg 

Испания трябва да отговори на въпросите, на които повечето страни също се налага да намерят решение - как да балансира с исканията на бизнеса и служителите, на младите и пенсионерите, като трябва да се справи и с две фундаментални теми, които обаче управляващите не са склонни да разгледат: монархията и Каталуния. 

Противопоставянето към кралското семейство е подхранвано от абдикиралия испански крал Хуан Карлос, който беше затънал в скандли, но отварянето на конституцията за промени може да доведе до нов референдум за независимостта на Каталуния. 

Испания е уязвима. Горчивите последици от финансовата криза вече разрушиха старата двупартийна система, която осигуряваше плавно редуване на властта между леви и десни партии в продължение на 35 години след завръщането на демокрацията.

Разделенията възпрепятстваха формирането на нов консенсус за това как да се управлява Испания, водейки до поредица от слаби администрации на малцинствата.

Процентът на

Процентът на безработицата в Испания е двуцифрен от 2008 г. насам. Графика: Bloomberg 

Консерватпрът Изабел Диас Аюсо първоначално заплаши, че няма да въведе рестрикциите на националното правителство в Мадрид. “Ние сме единствената страна в света, в която правителството обвинява само столицата”, заяви Аюсо. “В останалите страни президентите запретват ръкави и работят с администрациите си, те не обвиняват тези, които са под тях”, добави тя. 

Когато пандемията удари през март, Санчес обяви извънредно положение, което позволява на правителството да отнема правомощия на регионалните администрации. След като вирусът отслабна, те получиха позволение да управляват отварянето на икономиките си отново и завръщането на учениците в училищата, но броят на новозаразените се увеличава, особено в Мадрид. 

Санчес заяви на Аюсо, че трябва да постави вирусът под контрол. Тя, от своя страна, обвини националното правителство за неправилно третиране на нейния регион, защото Аюсо ръководи основната консервативна група - Народната патрия. Това накара здравния министър Салвадор Ила да помоли всички “да слушат науката”, като изтъкна, че “това не е идеологическа битка”.