ЕЦБ има нужда Испания и Италия да си помогнат сами в коронакризата

Възстановяването в страните от Европа е различно, а централната банка може да направи малко за икономическото сближаване

18:50 | 7 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg
Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

Европейската централна банка ще проведе заседание през тази седмица на фона на събитията, които ограничиха оптимизма, завладял Европа преди летните отпуски. Възстановяването в Стария континент губи скорост, а при някои страни от еврозоната то е по-бързо, отколкото в други, пише Фернандо Джулиано за Bloomberg. 

Гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард все още има няколко възможности, чрез които да помогне на валутния съюз да отговори на икономическия шок от пандемията. За разлика от предишната криза обаче, този път правителствата ще трябва да поемат водещата роля. Отговорът на отделните страни е разнопосочен - някои държави, като Франция, вече начертаха амбициозни планове за възстановяване на икономиката си, докато други - като Италия, все още се опитват да се справят с предизвикателствата. 

Икономическата активност в еврозоната се забавя в периода между юли и август, става ясно от индекса на мениджърите по поръчките PMI на IHS Markit. Производството остава относително стабилно, но в сектора на услугите има застой, което сигнализира за възможно забавяне на вътрешното търсене. Инфлацията също премина на отрицателна територия за пръв път от четири години насам, като различията за отделните страни са видими, тъй като общият индекс на мениджърите по поръчките PMI в Германия и Франция сочи експанзия, докато стойността му в Испания и Италия е под прага от 50 пункта и показва свиване. 

Общият индекс

Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI за август. Графика: Bloomberg 

За момента перспективите пред икономиката остават нестабилни. Балансът на рисковете клони в посока надолу - възможно е здравната ситуация да се влоши, както се случва през последните няколко седмици, което би принудило правитествата да въведат по-строги мерки за социална дистанция и дори да замразят някои икономически активности. Учените бързат да създадат ваксина, но дори това да се случи през следващите месеци, ще отнеме много повече време за масовото ѝ производство и разпространение. 

ЕЦБ има достатъчно основателни причини да действа сега и да разшири допълнително паричната си политика. Тя може да увеличи покупките си на облигации, както и да намали лихвите по депозитите под настоящото ниво от -0,5%. Това би момогнало за овладяване на стойността на еврото, която значително се повиши спрямо тази на долара, оказвайки натиск върху инфлацията. 

Еврото поскъпва

Еврото поскъпва устойчиво спрямо долара от май насам. Графика: Bloomberg 

Скоростта и силата на възстановяването в различните европейски страни ще зависят от качеството на одобрените мерки. Франция изготви смел план за 100 милиарда евро, базиран на три стълба - данъчни намаления за бизнеса, мащабни инвестиции в нови технологии и политики за пазара на труда. Тези мерки са в съответствие с приоритетите на европейско ниво. Също така те са насочени към преодоляването както на краткосрочните проблеми - като безработицата, така и към дългосрочните предизвикателства - като насърчаване на растежа на производителността. 

Междувременно Италия все още е далеч от изготвянето на съгласуван план - правителството на левите демократи и популисткото движение “Пет звезди” се бори с изпълнението на предприетите до момента стъпки, като бюрократични спънки пречат за изплащането на поредица от схеми за подпомагане на доходите на домакинствата и бързото достигане на средствата до тях. Италия се справи по-добре икономически от началото на пандемията от други страни, като Испания, и правителството е уверено в силното икономическо възстановяване. Рим обаче остава изключително уязвим поради структурно слабия си растеж и високите нива на публичния дълг.

ЕЦБ може да направи малко за икономическото сближаване, освен да гарантира - както прави, че по-слабите страни не са изправени пред риск от неоправдана финансова нестабилност. По-силните държави като Германия и Нидерландия трябва да бъдат готови да продължат да подкрепят икономиките си и да помагат на съседите си, което направиха чрез фонда за икономическо възстановяване на ЕС. Но държави като Италия и Испания също трябва да са готови да си помогнат. Призивите за помощ от страна на ЕЦБ този път няма да са достатъчни, заключва Джулиано.