Тръмп се закани да ограничи рязко икономическите отношения на САЩ с Китай

Американският президент заяви, че ще накаже местните компании, изнасящи дейността си извън страната

08:22 | 8 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Yuri Gripas/Bloomberg
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Yuri Gripas/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че възнамерява да ограничи икономическите отношение на САЩ с Китай, което е в контраст с плановете на съперника му в президентската надпревара Джо Байдън, като заплащи да накаже всяка американска компания, създаваща работни места в чужбина, съобщава Bloomberg. 

“Ние ще произвеждаме важните си производствени доставки в САЩ, ще създадем данъчни кредити “произведени в Америка”, ще върнем обратно работните места в САЩ и ще въведем мита за компаниите, които напускат Америка, за да създават работни места в Китай и други страни”, заяви президентът в пресконференция в Белия дом. 

“Ако те не могат да го направят тук, тогава ще ги накараме да плащат големи данъци за това да произвеждат някъде другаде и да изпращат в нашата страна”, коментира Тръмп по повод американските корпорации. “Ще забраним федералните договори за компании, които изместват дейност към Китай и ще държим Китай отговорен за това, че позволи коронавирусът да се разпространи по света”, добави Тръмп. 

Тръмп не посочи период, в които смята да въведе новите си политики в действие, но отбеляза, че ходовете му са част от дневния ред на втория му мандат. 

“Ако Байдън спечели, Китай ще спечели, защото Китай ще притежава тази страна”, каза още Тръмп. “Това са най-важните избори в нашата история, точно сега, най-важните избори в нашата история. Под моята администрация ще превърнем Америка в производствената суперсила на света и ще намалим зависимостта си от Китай веднъж и завинаги”, добави президентът. 

Тръмп търси начин да направи Китай част от предизборните теми. Той неколкократно изтъкна подкрепата на Байдън за Пекин, като обвини страната за разпространението на коронавируса. Много изследвания в САЩ показват нарастващо недоволство към начина, по който президентът се е справил с пандемията. 

Междувременно Байдън обвини Тръмп, че е бил меко настроен към Китай с цел да си осигури подписването на търговска сделка на първа фаза през януари, като е втвърдил позицията си, след като администрацията му загуби контрол върху коронавирусната пандемия.