Какво ще значи изборът на Тръмп или Байдън за валутната двойка евро/долар?

Нарастват опасенията за задаваща се глобална валутна война на фона на слабите зелени пари и силното евро

14:08 | 6 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Kyle Rivas/Bloomberg
Снимка: Kyle Rivas/Bloomberg

Стретезите на JPMorgan писаха тази седмица относно намаляващите шансове на Доналд Тръмп да спечели президентските избори в САЩ. Неговият опонент в лицето на Джо Байдън все още има преднина, сочат изследванията. Това повдига въпроси за отражението на президентските избори в най-голямата икономика в света върху европейските борси и еврото - какво биха значели още четири години управление на Тръмп за единната валута и би ли довело президентството на Байдън до нещо различно, пише Маркъс Ашуорт за Bloomberg. 

Слабостта на долара се превърна в повод за тревога от страна на Европейската централна банка, която няма официален мандат да управлява еврото. Силното евро отчасти отразява по-доброто представяне на Европа в борбата с коронавирусната пандемия, а притежаването на силна валута не винаги е лош сигнал. Проблемът е, че в еврозоната и нейната икономика, особено германската, доминантна роля има износът. Силното евро е лоша новина за регионалните производители. 

Въпреки че еврото отслабна леко тази седмица, след като достигна ниво от около 1,20 долара за евро, стойността на валутата все още отчита 6-процентен напредък от началото на годината.

Еврото поскъпва

Еврото поскъпва с 8% спрямо долара, след като Доналд Тръмп застана начало на САЩ. Графика: Bloomberg 

Тръмп не е поддръжник на силния долар. Междувременно коментари от ЕЦБ от тази седмица относно отслабването на долара доведоха до опасения за задаваща се глобална валутна война, след като централните банкери започнаха да правят незначителни словесни намеси на валутните пазари в опит да възстановят баланса. Американската борса, от своя страна, изпрати забележителен август, като индексите достигнаха рекордно високи стойности, така че е малко вероятно победа на Тръмп да доведе до по-голям положителен резултат за пазара и зелените пари. 

В същото време администрация на Байдън, който има лява икономическа програма, е притеснение за инвеститорите. Въпреки че все още няма много детайли относно политиката на кандидата на демократите, нито ясни сигнали за евентуалния му избор на финансов министър, инвеститорите рискуват да се изправят пред правителство на демократите, което да заложи на големи разходи и увеличение на данъците. 

Прогресивна промяна към съвременната монетарна териоя може да натежи на увереността на пазарите в глобален мащаб, което значи, че победа на Байдън може да доведе до по-слаб долар. Въпреки това вероятно отношението на пазара към настоящия обитател на Белия дом е надценено до известна степен заради политическия хаос, който той понякога причинява на света. Възможността инвеститорите да се насочат отново към долара, имайки се предвид “ползата от здравия разум” на Байдън, не трябва да се подценява. Акциите продължават да поскъпват, макар че демократите поведоха в последните социологически изследвания. 

Трябва да се отбележи, че има и по-силни фактори, които да дават отражение на пазара и върху долара освен кандидатите за следващ президент на САЩ. Очевидното предимство, с което САЩ се ползват пред Европа от десетилетия - по отношение на икономическия растеж и по-високите лихви, намалява. Това значи, че доларовата премия може да се свие, независимо кой ще бъде следващият американски президент. Именно огромните парични стимули на Фед са преобладаващият фактор, движещ валутните пазари. 

Ясно е също така, че европейските политически лидери (с някои изключения) предпочитат стабилността на режима на Байдън пред дипломатическите агонии на Тръмп, независимо от валутните казуси. Около 15-процентен дял от износа на еврозоната е насочен към САЩ, а прекратяване на търговските спорове ще бъде горещо приветствано. Дори ако доларът остане слаб, шансовете за валутна война между еврозоната и САЩ биха били далеч по-малки с Байдън в Белия дом.