В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Валентин Маринов: Очакванията за долара в средносрочен план са негативни

Валентин Маринов, директор Валутни анализи за страните от Г-10 в Credit Agricolе, В развитие, 01.09.2020

15:03 | 1 септември 2020
Обновен: 15:03 | 1 септември 2020
Автор: Димитър Баларев

Паднемията от Covid-19 е опустошително развитие за световната икономика и постпандемичната ситуация ще бъде много различна за всички. Ефектът върху пазарите и икономиките в света ще бъде траен и задълбочен. Предизвикателствата пред централните банкери са многобройни. На първо място, не се очаква световната икономика да се върне на нивата преди пандемията до края на следващата година и дори в някои случаи, като например хотелиерският и туристически бранш, ще останат завинаги променени. Заплахите за световните перспективи най-вероятно ще продължат да съществуват. Това заяви Валентин Маринов, директор Валутни анализи за страните от Г-10 в Credit Agricole, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

По думите на Валентин Маринов новият подход на Федералния резерв на САЩ, който те наричат „нова рамка за таргетиране на средната инфлация“, цели стимулиране на инфлацията и заетостта.

"Ако разгледаме детайлите, банката ще толерира временни инфлационни скокове и ще се опита да разхлаби политиката си в отговор на разочароващите данни за трудовия пазар, като в същото време забавя затягане на политиката в отговор на подобряване на условията на трудовия пазар“, поясни гостът.

Гостът заяви, че скоро се очакват подробности около инфлационния толеранс на Фед в кратко- и средносрочен план.

„Предвид, че настоящата отправна точка е инфлация под целта, Комисията по отворените пазари ще позволи на инфлацията да се ускори над предишната цел от 2%. Така няколко официални лица от Фед вече показаха, че ще толерират скокове на инфлацията и ще ѝ позволят да достигне 2,25% или дори 2,5%, преди да обмислят затягане на паричната политика.“

Очакванията на Валентин Маринов за долара в средно- и краткосрочен план са негативни.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости на предването "В развитие" гледайте тук