Доларът ще продължи да отслабва: Matthews

Тереза Конг, директор Книжа с фиксирана доходност, Matthews Азия

15:15 | 27 август 2020
Обновен: 15:15 | 27 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

В краткосрочен план, наистина е възможно лихвите да отстъпят от сегашното си ниво. Но си струва да зададем въпроса къде ще са лихвите в дългосрочен план, през следващите една до три години? Ако ги разглеждаме дългосрочно, ще видим, че те са добре закотвени и за това има няколко причини.

Първо, има структурни причини за това лихвите да се променят бавно – основно заради демографията на стареещото население.

Има и нарастване на ниската производителност, а дори и фактори като неравенството и слабите обществени инвестиции допринасят за настоящите ниски лихви. И така, възможно ли е в краткосрочен план да настъпи обрат?

Определено, но с доходност над 1% по 10-годишните облигации, аз бих била доволна.

Лихвите в САЩ задават цените за всички класове ценни книжа.

А когато разглеждаме акциите, един от ключовите фактори, които обсъждаме са бъдещите парични потоци.

А при толкова ниски лихви, това означава, че даваме на долара утре същата стойност каквато и днес. Това накланя везните при оценката в полза на компаниите с ръст. Въпросът е дали това положение ще се задържи. Предвид нашите прогнози – да.

За близкия период от една до три години, наистина смятаме че лихвите са закотвени. Освен това ще има повече компании с оценки като тези, каквито вече наблюдаваме.