JPMorgan: Инвеститорите трябва да се подготвят за потенциален втори мандат на Тръмп

Може да има изместване от 5 до 10 процентни пункта в резултатите в полза на републиканците

08:58 | 1 септември 2020
Обновен: 09:33 | 1 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инвеститорите трябва да се подготвят за нарастващата вероятност президентът Доналд Тръмп да бъде преизбиран, посочва JPMorgan Chase, цитиран от Bloomberg. 

Вероятностите, според които по-рано претендентът Джо Байдън изпреварваше Тръмп, вече са почти равни. Това се дължи до голяма степен на влиянието на насилието около протестите върху общественото мнение, както и на потенциалните отклонения в анкетите, казва стратегът Марко Коланович.

Въз основа на минали проучвания може да има изместване от 5 до 10 процентни пункта в анкетите в полза на републиканците, ако възприемането на протестите се превърне от мирно в насилиствено, казва той. Хората, които дават неточни отговори, могат изкуствено да изкривят анкетите в полза на Байдън с 5% -6%, добави стратегът.

"Със сигурност през следващите близо 60 дни може да се случат много неща, но в момента вярваме, че инерцията в полза на Тръмп ще продължи, а повечето инвеститори все още са подготвени за победа на Байдън", написа Коланович в понеделник. „Последствията могат да бъдат значителни за представянето на секторите,  на победителите и губещите от COVID-19, както и на екологичното, социално и управленско инвестиране (ESG)“, обяснява той. 

Намаляването на предимството на Байдън в социологическите проучвания събужда спомени от изборите през 2016 г., когато подобни резултати изглеждаха в полза на Хилари Клинтън. Въпреки че Клинтън спечели популярния вот с няколко милиона, резултатът на Избирателната колегия бе в решителна полза на Тръмп.

Коланович, който правилно предвиди поскъпването на акциите след избора на Тръмп и отскока от нивата, задвижвани от Covid-19 по-рано тази година, смята, че важни двигатели на изборите през следващите седмици включват развитието на пандемията от Covid-19, която може да отшуми с приближаването на вота. 

Стратегът не посочи какви ще бъдат последиците от победата на Тръмп, но още през юни JPMorgan предположи, че победата на Байдън ще доведе до по-слаб долар.

Рискът от колеблив ход към прогресивни политики може да доведе до недостатъчно добро представяне на активите в САЩ, което би било отрицателно за долара, особено по отношение на резервните валути, казват стратези от компанията.

По-късно през юли Коланович и други стратези заявиха, че Уолстрийт е твърде негативно настроен към победата на Байдън, главно заради опасения за увеличението на данъците, което може да не повлияе на печалбите на компаниите толкова, колкото някои очакват. 

Те също така отбелязаха, че компаниите в области като алтернативната енергетика и инфраструктурата могат да се възползват от победата на демократите, докато тези в области като частните затвори и отбраната могат да се представят по-слабо.

Коланович също смята, че представянето по време на всякакви дебати и позицията на демократите по отношение на протестите също са ключови.