Доналд Тръмп върна хвърлената ръкавица на Джо Байдън

Американският президент използва речта си да докаже, че не съществува по-добра алтернатива

13:25 | 28 август 2020
Обновен: 14:18 | 28 август 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Президентът Тръмп прие кандидатурата на Републиканската партия за президент на 27 август, като обеща да използва втория си мандат да реформира здравния сектор, да съживи икономиката и да възобнови закона и реда в „управляваваните от демократи градове в цяла Америка", пише The Wall Street Journal.

Заставайки пред 1500 души пред Белия дом, Доналд Тръмп определи последните седмици на президентската надпревара като избор между екстремните политики, предлагани от кандидата за президент на демократите Джо Байдън, и „праведното сърце на американския народ. ”

Той предупреди, че Джо Байдън ще заличи сегашните търговските политики, ще демонтира части от стените по протежението на южната граница и неговото президентство ще бъде равносилно на “социалистически троянски кон“.

„Никога преди избирателите не са били изправени пред по-ясен избор между две партии, две визии, две философии и две програми“, заяви Доналд Тръмп в 70-минутно обръщение. Той посочи, че проблемите с данъците и престъпността са две от областите, които не трябва да бъдат поверени на демократите .

Американският президент засегна темата с коронавируса, като два пъти го определи като „вирус на Китай“ и посочи, че усилията на администрацията му да се справи с пандемията са били бързи и решителни. Относно броят на смъртните случаи, причинени от заразата, той добави, че ако не беше забранил голяма част от пътуванията от Китай, ход критикуван от Джо Байдън, „стотици хиляди повече американци щяха да загинат“.

Републиканският кандидат каза, че сегашната американска правосъдна система е оборудвана да се справи със случаи на неправомерно поведение на полицията и осъди насилието, избухнало заедно с мирните протести, които тресат страната от края на май.

„Не съм направил нищо друго, освен да се боря за вас“, заяви Доналд Тръмп. „Направих това, което нашето политическо устройство не очакваше и никога не би могло да прости, нарушавайки кардиналните правила на политиката във Вашингтон. Спазих обещанията си. "

Джо Байдън и неговите привърженици отделиха голяма част от конвенцията си миналата седмица, в обвинения срещу Доналд Тръмп, който според тях изостря проблемите на нацията. Според тях републиканците не предлагат ясен план за победа срещу коронавирусната пандемия. В допълние, те направиха и оскъдни препратки към урагана Лора и индцидента в щата Уисконсин, където чернокожият мъж Джейкъб Блейк беше застрелян в неделя от бял полицай.

Джо Байдън в интервю за MSNBC разкритикува действията на Доналд Тръмп около вълненията в Уисконсин, заявявайки че президентът „вкоренява повече насилие, не по-малко“.

„Той налива бензин в огъня. Това се случва в Америка-та на Доналд Тръмп ", каза Байдън и добави -" Осъждам насилието под всякаква форма, независимо дали е грабеж или каквото и да е друго.”

Американският президент Тръмп изнесе речта си в гореща и ясна нощ на Южната морава на Белия дом, където бяха поставени редици от бели сгъваеми столове за около 1500 души. Предоставени бяха и бутилки с вода с логото на Републиканската партия. Гигантски видеоекрани показаха логото на кампанията на Tръмп-Пенс, а оперна певица поведе тълпата в собствено изпълнение на America the Beautiful преди началото на програмата.

Столовете бяха на сантиметри един от друг, въпреки препоръката на Центровете за контрол и превенция на заболяванията да останат на поне 6 фута (182см) разстояние от хората, които не са членове на едно семейство. Малка част от присъстващите бяха с маски.

Преди четири години речта на Тръмп пред Републиканската конвенция сложи края на агресивното му присвояване на политическа подкрепа. Този път конвенцията на Републиканската партия беше демонстрация на партийно единство и президентска власт.

Само часове преди неговата реч броят на смъртните случаи от Covid-19 надхвърли 180 000. Повече от 10% от работоспособното население остана без работа – двукратно увеличение на нивата преди пандемията.

„Когато Доналд Тръмп каже тази вечер, че няма да бъдете в безопасност в Америка-та на Джо Байдън, огледайте се и се запитайте: Колко сигурно се чувствате в Америка-та на Доналд Тръмп“, каза Джо Байдън в днешно изявление.

„Джо Байдън е слаб. Той спазва заповедите на либерални лицемери, които сриват градовете си със земята, докато бягат далеч от останките”, каза Доналд Тръмп. „Той обеща повишение на данъка от 4 трилиона долара за почти всички американски семейства, което напълно ще срине нашата бързо възстановяваща се икономика и рекордните покачвания на фондовите пазари.“

Тръмп също обеща да създаде 10 милиона работни места, да намали допълнително данъците и да увеличи производството.

Следващият важен момент в календара на кампанията ще бъде първият дебат между двамата кандидати, насрочен за 29 септември в Кливланд.