Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Тръмп срещу Байдън – решаващият глас е на малцинствата

Искрен Иванов, политолог и международен анализатор, Клуб Investor, 05.09.2020

20:32 | 5 септември 2020
Автор: Димитър Баларев

Двата предизборни лагера в САЩ ще бъдат изцяло фокусирани върху четири целеви групи – военния елит, евангелистките християни, интелектуалния елит и малцинствата. Без значение каква подкрепа ще получат от първите три групи, малцинствата в частност LGBT-общността, афроамериканците и мюсюлманите ще бъдат ключови за избирането на новия американски президент. През 2016 г. бяхме свидетели на т.нар. “сенчесто гласуване“ – Хилари Клинтън успя да спечели популярния вот, но после стана ясно, че всъщност част от малцинствата са подкрепили Доналд Тръмп. Тези малцинствените групи са от изключителна важност по простата причина, че средната класа в САЩ е почти изчезнала. Това заяви Искрен Иванов, политолог и международен анализатор, в предаването „Клуб Investor“, с водещ Ивайло Лаков.

„Събитията от 11 септември 2001 г. доведоха до появата на нов тип политици, които се стремят да намерят и преотркият наново значенията на понятията 'консерватизъм' и 'либерализъм'. 

От думите на политолога става ясно, че сегашните два политически лагера в САЩ са именно олицетворения на тези нови идеологии, както и външната им политика.

„Ако Тръмп остане на власт, то това би означавало наблягане на инструментите на интелигентната сила с акцент на инструментите на твърдата сила. С други думи ценностите на САЩ ще бъдат концентрирани там, където партньорите и съюзниците им желаят да ги приемат, а срещу съперниците им ще им бъде оказван натиск“, поясни гостът.

„Отмяната на ембаргото върху Кипър е най-скорошното отражение на тази политика. Рискът обаче за ескалация е реален – Турция и Русия стават все по-близки, което тревожи не само Вашингтон, а и Северноатлантическия пакт. Изпращането на военни кораби, както от американска, така и от френска страна, има потенциала да дестабилизира ситуация не само в Средиземно море, а и на Балканите."

Според Искрен Иванов ако Джоузеф Байдън оглави американската държава, то това би означавало връщане към неолиберализма, присъствал при управлението на Барак Обама.

Какви са причините за сложната ситуация в Иран - разберете от видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да видите тук.