Германски икономисти с призив да не се бърза с удължаване на мерките за частичната безработица

Продължително изплащане на обезщетенията според тях води до изкривявания

09:03 | 25 август 2020
Обновен: 10:50 | 25 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Икономически експерти в Германия настояват за сдържаност преди решение за удължаване на мерките за схемата за частична безработица. Ръководителят на експертния съвет от икономически експерти Ларс Фелд се изказа срещу значително удължаване на обезщетенията за частична безработица, съобщава Die Zeit.

"Този тип помощи са сериозни инструменти, на първо място - за предотвратяване на безработицата", каза Фелд преди консултациите, допълвайки обаче, че използването им в дългосрочен план носи недостатъци.

Този вторник коалиционният комитет ще обсъди дали максималната продължителност на изплащането на обезщетенията ще бъде удължена от 12 на 24 месеца. Федералният министър на икономиката Петер Алтмайер (CDU) иска да наложи разширяване на безвъзмездни средства за особено засегнати компании.

Министърът на труда Хубертус Хайл (SPD) вече се изказа в подкрепа на увеличаване срока на обезщетенията и поемането на осигурителни вноски до март 2022 г. Финансовият министър Олаф Шолц (SPD) също подкрепя това.

Икономическият експерт Фелд обаче се опасява, че значително удължаване ще отложи необходимите корекции в кризата.

"Компаниите, които са на ръба на структурни промени, остават там и не са изтласкани от ръба. Колкото по-дълго трае частичната безработица, толкова повече тези девиации стават доминиращи. Помощните средства налагат бюрокрация и се насочват основно към малки и средни компании“, допълни той.

Фелд предлага вместо срокът за пренос на загубите за компаниите да се удължи. "Прехвърлянето на загубите в момента е валидно за една година, а трябва да бъде за три. Това дава на компаниите, които имат функциониращ бизнес модел, много повече ликвидност. Следователно това е по-добрият и по-целенасочен инструмент. Бих искал коалиционният комитет да разреши това“, поясни той.

"Подкрепям пътя на здравия разум“, заяви говорителят на за пазара на труда на парламентарната група на съюза в Бундестага, Петер Вайс (ХДС). Според него плановете на Хайл стигат твърде далеч. По думите му само 50% от вноските за социално осигуряване ще бъдат възстановени едва след март 2021 г.

IG Metall подкрепя удължаването на периода за изплащане на обезщетенията за частична безработица. "Кризата няма да приключи през следващата година", заяви лидерът на съюза Йорг Хофман.

"Работата на непълен ден осигури милиони работни места в кризата в условията на коронакриза", посочи Хофман.

„Този ​​мост на заетостта трябва да продължи“, убеден е той. В този ред на мисли продължителността следва да бъде удължена до 24 месеца и  частичната безработица трябва да се комбинира с квалификация.

Хофман също иска възстановяването на вноските за социално осигуряване да е при определени условия: "Частичната безработица трябва да се използва, за да може служителите да се приспособят към пазара на труда, а не да се отделят от него“, подчерта той. Петиция от съюза досега са подписали 50 хил. служители в металургичния сектор.

През юли броят на служителите по схемата в Германия намалява значително. По данни на института за икономически изследвания Ifo през летния месец той възлиза 5,6 млн. – с 1 милион по-малко, отколкото през юни, когато всеки седми соцалноосигурен работник е бил част от процедурата. Според изчисленията средното работно време на засегнатите е било 43% по-малко, отколкото при обичайни условия. Въпреки това, в зависимост от индустрията, данните са много различни.