Ритейл секторът в Германия се раздели: ръст на онлайн търговията, потреблението на дрехи намалява

Бизнесът с велосипеди също се радва на добро търсене

16:53 | 20 август 2020
Обновен: 16:53 | 20 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Peter Juelich/Bloomberg
Снимка: Peter Juelich/Bloomberg

Продажбите при търговията на дребно в Германия са се увеличили с 1,5% през първото полугодие в сравнение с втората половина на 2019 г., сочат данни на Федералната статистическа служба, пише Die Zeit.

Бизнесът с онлайн и пощенски поръчки се възползва от коронакризата и постигна реален ръст на продажбите с 16% от януари до юни. При търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия на щандове и пазари е отчетен ръст в продажбите с 15,1%. 

Други сфери обаче пострадаха тежко от временните ограничения. Бизнесът с облекла се срива с 29%, секторът на антикварната дейност и употребявани стоки, както и този на обувки и кожени изделия отбелязва спад от 25%.

Огромните загуби бяха регистрирани и в други области, сред които търговията на дребно със записани видео и аудио носители (-24.2%), часовници и бижута (-23.8%), книги (-18.3%), текстил, облекло и обувки на щандове и на пазари (-16.2%), тестени изделия и сладкарски изделия (–16%) и потребителска електроника (-13.5%).

Според Института за икономически изследвания Ifo германските търговци на велосипеди са сред най-големите печеливши от коронакризата. Икономическо проучване показва, че почти всички от тях са доволни от текущото си положение. Заради пандемията много германци избягват местния градски транспорт на фона на възможния риск от заразяване и се преориентират към велосипедите.

Други отрасли също се съпротивляват с рецесията, като според Ifo особено добре се справят магазините за храни и луксозни стоки, за мебели и обзавеждане, както и търговци на електрониката за развлечения и тези на компютри.

Потребителското настроение в Германия бавно се подобрява отново. За август показателят на GfK се повишава с девет пункта до минус 0,3 пункта. За това допринся по-ниският данък върху добавената стойност от 1 юли до края на годината. Много потребители очевидно възнамеряват да продължат с планираните големи покупки.

Междувременно броят на заетите лица в Германия намалява с 1,3% в периода от април и юни за първи път от 1990 г. Делът им спада с 1,4% до 44,7 млн. души в сравнение с предходното тримесечие заради пандемията.

През второто тримесечие германската икономика се сви с 10,1%. Но според прогноза на Бундесбанк след резкия спад през първата половина на годината тя  ще нарасне силно през лятото на 2020 г.