Германските компании изпитват все по-остра нужда от кредит

Същевременно банките са сдържани по отношеение на отпускането им

16:22 | 17 август 2020
Обновен: 16:22 | 17 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Търсенето на кредит от страна на германските компании се увеличава в условията на коронакриза. В същото време фирмите отчитат по-голямо сдържаност от  страна на банките по отношение на отпускането на заемите, сочи новото проучване за второто тримесечие на базирания в Мюнхен институт за икономически изследвания Ifo, предава Die Zeit.

34,4% от компаниите посочват, че са водили преговори за заем с банки. Тази стойност е само малко под максимума, регистриран през първото тримесечие на 2017 г. В началото на 2020 г. тя възлиза на 29,3%. Кредиторите към момента стават все по-предпазливи.

„19,4% компании регистрират доста сдържано поведение от страна на банките. Това е най-високото ниво от 2017 г. насам“, уточнява ръководителят на проучванията в института Ifo Клаус Волрабе.

Преди всичко за кредит преговарят сектори, които са били особено силно засегнати от коронакризата, а някои от тях все още са - 68,7% от компаниите в хранително-вкусовата промишленост съобщават, че са получили заеми от финансови институции.

От друга страна, строителната индустрия преминава през кризата по-добре. Малко на брой компании в сферата споменават, че водят преговори за заем (23,8%). Индустрията се справяше много добре още преди пандемията.

Компаниите, търсещи финансиране, заявиха в рамките на проучването на Ifo, че финансовите институции са много по-предпазливи, отколкото преди пандемията.

22,1% от респондентите се оплакват от това, средно 19,4% отбелязват по-предпазливото поведение на банките във връзка с даването на заеми, като през предходното тримесечие техният дял е бил едва 15,1%.

Компаниите в строителния бранш са изпитвали трудности да получат финансиране. От 6,6% през първото тримесечие делът на срещащите затруднения нараства до 17,4%, установява Ifo. В сектора на услугите 19% от фирмите отчитат подобни препятствия относно кредитите, което е ръст от три процентни пункта. От друга страна, в търговията на едро има по-малко подобни проблеми - там делът спада от 14,6 на 13%.

Междувременно инвеститорите изненадващо подобряват очакванията си за възстановяването на германската икономика, сигнализирайки, че най-голямата европейска икономика може да се съвземе от коронаврусната криза по-бързо спрямо тези на съседните ѝ страни.

Показателят, измерващ перспективите за следващите шест месеца, нараства до 71,5 пункта през август - най-високото му ниво от 2014 г. насам, докато икономистите очакваха слаб спад.