Производственият сектор в Германия подхранва надеждите за бързо възстановяване

Индустриалното производство в най-голямата европейска икономика нараства с 8,9% през юни, надминавайки очакванията на икономисти

11:25 | 7 август 2020
Обновен: 11:25 | 7 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Надеждите за бързо икономическо възстановяване в Германия започват да нарастват след доброто представяне на производствения сектор, съобщава Bloomberg. 

Индустриалното производство в най-голямата европейска икономика нараства с 8,9% през юни на месечна база - малко над очакванията на икономистите за ръст от 8,1%, следвайки данни от четвъртък, които показват, че търсенето в сектора нараства. Скорошните данни сигнализират, че германската икономика може да се възстанови по-бързо от кризата от тези на съседните си страни след рекордния спад на брутния вътрешен продукт през второто тримесечие. 

Накои сектори

Накои сектори в Германия отчитат V-образно възстановяване. Графика: Bloomberg 

На фона на търговските индикатори, които също сочат възстановяване, традиционно важни части на германската икономика отчитат подобрение, които до момента се концентрирани основно във вътрешното потребление. 

Пълното възстановяване обаче ще отнеме време. Производственият сектор и търговията на Германия бяха под натиск още преди глобалната коронавирусна пандемия да удари. Търговските напрежения между САЩ и Китай - два от основните износни пазари на Германия, могат допълнително да утежнят ситуацията.

“След като пъроначално беше поведено от вътрешното търсене на стоки, възстановяването постепенно се разширява до производството и външното търсене”, коментира Холгер Шмидинг, главен икономист в Berenberg. „При липса на големи трусове Германия може да възстанови поне половината от спада на БВП през второто тримесечие през третото тримесечие“, смята той. 

Възстановяване на търсенето 

Възстановяването на индустриалното производство вече започна и в страните от еврозоната. Франция отчете 12,7-процентен ръст на производството през юни, а Испания - 14-процентен ръст на месечна база. 

Търсенето към германските заводи през юли беше на около 90% от нивото в края на миналата година. Производството в автомобилния сектор се увеличава с над 50%. 

Бундесбанк заяви, че германската икономика вероятно се е оттласнала от дъното през април, въпреки че възстановяването на производството и износа е умерено, а бизнес ситуацията все още се определя като “много лоша”. 

Безработните нараснаха с над 670 хиляди през второто тримесечие, като 5,6 милиона души продължават да получават държавна подкрепа за възнагражденията си през миналия месец. 

Европейската комисия очаква икономиката на Германия да се свие с 6,3% през тази година и да отчете растеж от 5,3% през следващата. Очакванията за еврозоната са за по-дълбок спад. 

Главният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн предупреди, че е рано за оптимизъм, като посочи, че представянето на региона през третото тримесечие е ще от ключово значения за силата и устойчивостта на възстановяването.