Броят на свободните работни места в Германия спада с 500 хил. през второто тримесечие

56% от свободните работни места в индустрията са съкратени

20:26 | 5 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Броят на свободните работни места в Германия се понижава с половин милион през второто тримесечие на годишна база, съобщава базираният в Нюрнберг Институт за пазара на труда и изследванията на заетостта (IAB). Свободните позиции намаляват с 36% до 893 хил, което е с 496 хил. по-малко, отколкото преди коронакризата, пише Die Zeit.

„В настоящата криза много компании се опитват да запазят своите квалифицирани служители, като използват схемата за частична безработица. От момента, в който тя стартира, се прекъсва наемането на нови хора до края на фазата “, заяви пазарният изследовател от IAB Александър Кубис. "Това също води до рязък спад на свободните работни места", допълни той.

През май 6,7 млн. души са преминали по тази схема, което е рекорд за най-голямата европейска икономика.

Поради нарастването на безработицата и намаляването на свободните работни места, съотношението на безработицата към заетостта в момента е 3:1 средно за страната. През предходното тримесечие корелацията бе 1:6.

Вместо две свободни места за трима души, които търсят работа, сега е само едно. За последно стойността е била толкова висока през третото тримесечие на 2015 г.

2.91 милиона души са регистрирани като безработни през юли, с 635 хил. повече на годишна база.

Спадът на свободните работни места е сравнително равномерно разпределен в Западна и Източна Германия. 695 хил. свободни работни места се регистрират в западната част на страната в периода между април и юни,с 395 хил., или 36% по-малко в сравнение със същото тримесечие на предходната година.

В Източна Германия те са 198 хил, намалявайки със 101 хил., т.е. с 34%. Корелацията безработица спрямо заетост е почти на едно и също ниво в Източна и Западна Германия. Респективно, коронакризата не е обърнала дългосрочната тенденция към изравняване на тази стойност в източната и западната част. В началото на 2011 г. съотношението е 7:8 в сравнение с 2:8.

По-драстични разлики могат да бъдат установени по сектори. Според IAB спадът е най-голям в сектора на промишлеността - 56%. Броят на свободните работни места там падна от 151 хил. през второто тримесечие на 2019 г. до 66 хил. В абсолютно изражение спадът в сектора на услугите е най-голям.

Броят на свободните работни места за услуги, свързани с бизнеса, намалява от 367 хил. на 209 хил., а за други услуги като хотелиерството - от 367 хил. на 261 хил. Общо индустрията на услугите е изтрила 364 хил. свободни работни места. Стойността на позициите само в сферата на публичната администрация и социалното осигуряване нараства от 24 хил. на 27 хил.

IAB оценява съвкупните предложения за работа в Германия четири пъти годишно, включително и тези, които не са обявени в агенциите по заетостта. В проучването за второто тримесечие институтът получи отговори от около 8500 работодатели във всички икономически сектори.