Всеки втори германец: Шансовете за забогатяване намаляват заради пандемията

Според проучване германците не знаят как да забогатеят

14:55 | 12 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Коронакризата очевидно въздейства върху възприятията на германците. Според проучване на Института за пазарни проучвания GfK от името на компанията RWB Group почти всеки втори германец се опасява, че пандемията е намалила шансовете му за натрупване на богатство, пише икономическото издание WirtschaftsWoche.

Само преди две години малко под 14% от респондентите заявяват, че виждат „много големи“ или поне „достатъчно големи шансове“ за натрупване на активи на стойност един милион евро или повече. При последното проучване те са малко под 8%. Анкетираните не са много оптимистични и за благосъстоянието като цяло – само 11,6% от тях оценяват възможностите за целокупно забогатяване в Германия като големи или много големи.

В рамките на актуалното изследване има втора, още по-изненадваща констатация. Според нея идеята за натрупване на богатство става все по-непопулярна в Германия. По данни от проучването всеки втори германец счита, че си струва да се стреми към повече богатство. През 2017 г. така са смятали 70% от анкетираните.

Като причина за тази промяна RWB Group определи предимно недостатъчната компетентност сред анкетираните. На въпроса коя финансова инвестиция предлага най-голяма възможност за натрупване на финансово благосъстояние 23% отговарят „Не знам“, докато през 2018 г. така се отговорили само 9%.

„Самоувереността по отношение на капиталовите инвестиции намалява забележимо“, коментира членът на борда директорите на RWB Goup Норман Лемке, който е сред инициаторите на проучването. „Дълбоко вградените подходи за натрупване на богатство, като традиционните спестявания и покупки на жилища, не водят до успех или вече не са достъпни за мнозина“, допълва той.

От тези, които се ангажират с печеливши инвестиции, повечето са в полза на недвижими имоти (почти 20%). 17% считат висококвалифицираните професии като ключ към натрупване на капитали. 15,6% от анкетираните приемат акциите като средство за набавяне на собствени активи.

Все по-малко на брой германци разчитат на собствен бизнес. Само 13,6% от анкетираните смятат създаването на частна компания като възможност да станат милионери. През 2017 г. техният дял е бил 21,5%.

Напълно възможно е корпоративните скептици да грешат. Разбира се, това да имаш собствена компания носи огромни финансови рискове, но и солидни възможности, показва прегледът на статистиката на доходите от страна на Федералната статистическа служба.

Над 23 хил. души в Германия могат да очакват доход от поне един милион евро. Общо те генерират почти 57 млрд. евро годишно. Въпреки това малко под една четвърт от средствата се генерират от собствената им дейност.

Делът на доходите от недвижими имоти и акции е под 4%.

Статистиката ясно показва от къде идват наистина големите пари - от източник, който е все по-малко предпочитан сред германците, а именно от участие в компании. 40 млрд. евро или три четвърти от доходите на милионерите в Германия идват от търговски предприятия.