Броят на заетите лица в Германия намалява най-много от 1990 г.

Някои индустрии обаче отчитат ръст в заетостта

17:55 | 18 август 2020
Обновен: 17:55 | 18 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Броят на заетите лица в Германия намалява с 1,3% в периода от април и юни за първи път от 1990 г. Делът им спада с 1,4% до 44,7 млн. души в сравнение с предходното тримесечие заради пандемията, предава Die Zeit, като се базира на данни на Федералната статистическа служба.

При нормални обстоятелства би се очаквало увеличение от почти 1% за този период от годината.

"Вследствие на пандемията от коронавирус от втората половина на март тази година се наблюдава изключително голям спад вместо увеличение", пишат статистиците.

Работното време като брой часове спада дори повече от броя на самостоятелно заетите лица. Според изчисленията на Института за изследване на заетостта (IAB) то намалява с 10% до 13,3 млрд. часа в сравнение със същото тримесечие на предходната година, главно поради интензивно използване на схемата за частична безработица. Така на всеки служител се падат 297,3 часа работа. Това е с 8,8% по-малко, отколкото година по-рано.

Повече работни места в детски центрове, здравния сектор и медиите

Като цяло доставчиците на услуги са най-силно засегнати от намаляването на абсолютния брой на заетите лица ( спад от 1,1%). Според статистическата служба най-значителни загуби на работни места са регистрирани в областа на търговията, транспорта и хотелиерството - 2,7%.

От друга страна, повече хора намират работа в сектора на услугите, образованието и здравеопазването (1,3%). Информационната и комуникационната индустрия (ИКТ) също генерира повече работни места през пролетта (1,3%). В преработващата промишленост (с изключение на строителството) спадът в броя на заетите лица продължава с повишен темп спрямо предходната година (2,2%). Броят на заетите в строителството обаче нараства с 0,4%.

Междувременно инвеститорите изненадващо подобряват очакванията си за възстановяването на германската икономика, сигнализирайки, че тя може да се съвземе от коронаврусната криза по-бързо спрямо съседните си страни.

Показателят, измерващ перспективите за следващите шест месеца, нараства до 71,5 пункта през август - най-високото му ниво от 2014 г. насам, докато икономистите очакваха слаб спад. 

Същевременно търсенето на кредит от страна на германските компании се увеличава в условията на коронакриза. В същото време фирмите отчитат по-голяма сдържаност от страна на банките по отношение на отпускането на заемите, сочи новото проучване за второто тримесечие на базирания в Мюнхен институт за икономически изследвания Ifo.