Хотелиерството и ресторантьорството в Германия с рекорден спад в приходите

Блокадата от март разкри огромни пробойни в балансите в индустрията

18:30 | 19 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Въпреки значителния ръст в приходите през юни хотелиерската и ресторантьорската индустрия в Германия все още е потопена в дълбока криза заради пандемията. През първата половина на годината приходите сектора се свиват с 39,7% на годишна база, отчита Федералната статистическа служба. Хотелиерската и ресторантьорската асоциация Dehoga говори за най-силния спад на приходите в историята на индустрията, пише Die Zeit.

„Блокадата от март разкри огромни пробойни в балансите на хотелите и ресторантите“, заяви президентът на асоциацията Гуидо Цьолик.

През юни ръстът на приходите бе с почти 64% нагоре в сравнение с предходния месец. Според Цьолик обаче това не означава, че са достигнати предпандемичните нива. Спрямо февруари 2020 г., месецът преди избухването на пандемията, продажбите през юни реално и номинално бяха над 40% по-ниски. Същият е резултатът и при съпоставка с юни миналата година.

Хотелите и другите места за наставяване бяха засегнати особено тежко през първото полугодие, като приходите им се свиха с близо 50% в реално изражение в сравнение със същия период на предходната година. Ресторантьорството отчете спад от около 35%.

Поради изискванията за социални дистанция и ограниченията в капацитета бизнесът работи с по-бавни темпове дори след възобновяване на дейността си. Според скорошно проучване на Dehoga липсата на приходи заплашва съществуването на 60% от компаниите. "Кризата далеч не е приключила", заяви Цьолик. Той приветства идеите в Берлин за удължаване на схемата за частичната безработица и средствата за помощ.

Още по темата

Отварянето на ресторантите в Германия не мина без неприятни последици

След отварянето на магазини и ресторанти процедурата за частична безработица в Германия намалява значително през юли, но все още е на много високо ниво, обхващайки 5,6 млн. души. Според Института за икономически изследвания всеки седми социалноосигурен служител е работил по схемата през миналия месец при средно 43% по-малко работно време.

Индустрията на хотелиерството и ресторантьорството остава най-силно засегната. Там броят на хората на непълен работен ден е намалял с една трета до 465 хил., като това съставлява 42% от заетите в бранша.

В средата на март нощувките на туристите в хотели и други места за настаняване бяха забранени като мярка за ограничаване на пандемията. От 22 март ресторантите бяха затворени с изключение на услугите за вземане и доставка на храна. Бизнесът почти прекрати дейност. Ограниченията постепенно се облекчават от средата на май.