Доларът изпраща най-тежкия си месец от десетилетие насам

Слабостта на зелените пари обаче насърчи ръстовете на развиващите се пазари

17:15 | 31 юли 2020
Обновен: 17:16 | 31 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Chip Somodevilla/Bloomberg
Снимка: Chip Somodevilla/Bloomberg

Стойността на еврото спрямо долара се повишава през този месец най-много от десетилетие насам, докато британският пануд се насочва към най-силния си юли от 1990 г. За пръв път тази година всяка основна валута в света отбелязва ръстове спрямо долара, съобщава Bloomberg. 

Това се дължи на отслабването на зелените пари с 4,6% - най-голямото понижение на стойността им от 2010 г. насам. 

Световната резервна валута вече беше под натиск, когато американският президент Доналд Тръмп предложи идеята изборите в САЩ, насрочени за ноемрви, да бъдат отложени. Това добави тежест за стойността на долара на фона на нарастващото разочарование относно начина, по който САЩ се справят с пандемията. 

Доларът изпраща

Доларът изпраща най-тежкият си месец от десетилетие насам. Графика: Bloomberg 

Данните от четвъртък показаха, че най-голямата икономика в света се свива с рекордните 32,9% на годишна база през второто тримесечие въпреки монетарните и фискални стимули на Федералния резерв и правителството. 

Отделни данни от тази седмица отчетоха ръст на заявленията за безработица в САЩ, като американците, вече получаващи обезщетения, нарастват до 17 милиона в седмицата, приключваща на 18 юли. Повишението им спрямо предходната седмица е от 867 милиона души - най-големият ръст от началото на май насам. 

Междувременно отслабването на долара даде тласък на акциите на развиващите се пазари. 

Акциите на развиващите се пазари поскъпват два пъти по-бързо от тези на пазарите в развитите страни през юни, насочвайки се към най-дългата си серия на ръстове от април 2019 г. 

Оценките на компаниите в развиващите се страни се повишават, както и увереността в печалбите им, тъй като инвеститорите залагат на по-слаб долар, икономическо възстановяване, водено от Китай, и приходи на капитал, насърчени от глобалните вълни на инжектиране на ликвидност. Трейдърите намаляват очакванията си за волатилност при акциите на развиващите се пазари, а техническите индикатори също сигнализират, че позитивният тласък ще продължи. 

Индексът на MSCI за развиващите се пазари се е напът да изпрати юли с 8,7-процентен ръст в сравнение с 4,6-процентно увеличение на показателя за развитите пазари и 4,7-процентен напредък за този в САЩ. 

Акциите на

Акциите на развиващите се пазари се представят по-добре от тези на развитите. Графика: Bloomberg 

Анализаторите повишават и очакванията си за печалбите на компаниите на развиващите се пазари с най-бърз темп от началото на 2018 г. насам, когато търговската война между САЩ и Китай сложи край на рали за 8 трилиона долара.