В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Доларът е големият губещ след последното заседание на Фед

Даниел Дончев, главен инвестиционен директор на "Експат Асет Мениджмънт", В развитие, 31.07.2020

13:40 | 31 юли 2020
Обновен: 20:04 | 31 юли 2020
Автор: Николета Рилска

Решението на Федералния резерв на САЩ от тази седмица беше очаквано, то не доведе до голяма волатилност на пазарите. Доларът е големият потърпевш от него, въпреки че низходящата тенденция при зелените пари започна доста по-рано. Това каза Даниел Дончев, главен инвестиционен директор на "Експат Асет Мениджмънт", в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова

Според Дончев несигурната ситуация около пандемията в САЩ е част от причините, водещи до отслабването на долара. Той посочи, че от това печелят суровините и традиционно акциите на развиващите се пазари. 

По думите на експерта спадът на американската икономика за второто тримесечие от над 30% на годишна база е наистина стряскащ, но не е неочакван. 

“Стимулираща политика на Фед вероятно ще продължи за по-дълъг период, докато не видим ясни сигнали, че икономиката се възстановява... Докато инфлацията и икономиката са на текущото си състояние, лихвите няма да се увеличават”. 

Гостът обаче не очаква Фед да се насочи към отрицателни лихви, поне в рамките на следващите шест месеца. Той отбеляза, че арсеналът на централната банка за подкрепа на икономиката все още е доста голям, включително чрез изкупуването на ценни книжа, на активи, обезпечени с ипотеки, корпоративни облигации и др., което действа като стимул на пазарите. 

Вижте целия разговор във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук