Доларът няма да загуби статута си на световна резервна валута заради еврото

Единната валута може да продължи да поскъпва по време на пандемията, посочва анализатор за Bloomberg

07:45 | 29 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg
Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

След като еврото достигна най-високото си ниво от шест години насам, въз основа на търговско-претегления индекс на Европейската централна банка, инвеститорите, предричащи отдавна залеза на долара като световна резервна валута, започнаха отново да залагат на тези си твърдения. Както обикновено обаче те ще се окажат грешни, пише Марк Гилбърт за Bloomberg. 

Трейдърите, които спекулират, че единната валута може да спечели от отговора на еврозоната срещу пандемията, поне спрямо долара, бяха възнаградени за вярата си. Еврото поскъпва с 4,3% спрямо залените пари през тази година, като отбелязва най-силното си представяне от 2014 г. спрямо кошницата с валути на 19 най-големи търговски партньори на блока. 

Еврото е

Еврото е на най-силното си ниво от 2014 г. насам на търговско претеглена база. Графика: Bloomberg 

Данните за процента на заразени и смъртни случаи в следствие на пандемията предполагат, че има логика зад залозите на еврото срещу долара, имайки се предвид слабото представяне на американската администрация при овладяването на пандемията. Към това могат да се добавят влошението отношения между САЩ и Китай и очакваните политически сътресения около президентските избори през ноември, което обяснява слабото представяне на долара. 

Разпространението на коронавируса и бързината, с която страните ще излязат от блокадите срещу пандемията, както и скорошното затваряне на посолства между САЩ и Китай не казват нищо за дългосрочното представяне на долара и това дали той ще изгуби статута си на предпочитаната световна валута. 

Централните банки по света имат резерви за около 11 трилиона долара, сочат данни на Международния валутен фонд. Над 60-процентен дял от тях са в долари - 6,8 трилиона долара, в сравнение с около 20% в евро, 6% в йени и по-малко от 5% в британски лири. Освен това изследване, проведено сред 50 централни банки, публикувано миналата седмица от Invesco, отчете очаквано увеличение на апетита за долари в идната година. 

Една трета

Една трета от централните банки в света планират да увеличат резервите си в долари през следващата година. Графика: Bloomberg 

В допитването си Invesco задава въпроса дали централните банки очакват позицията на долара като световна резервна валута да отслабне през следващите пет години. Повечето отговори прогнозират запазване на статуквото. 

Преобладаващите очаквания

Преобладаващите очаквания са доларът да запази позицията си на световна резервна валута. Графика: Bloomberg    

Еврото може би ще продължава да поскъпва, докато пандемията съществува, до голяма степен като резултат от отслабването на долара. Както обаче отбелязва Invesco в своя доклад, „изглежда, че дискусията за краха на американския долар като световна резервна валута е силно преувеличена“. Поне засега лидеството на долара ще продължи, смята Марк Гилбърт.