Goldman Sachs: Ролята на долара като световна резервна валута е под риск

Показателно за тенденцията е, че цената на златото се повишава до рекордни нива в условята на коронакриза

18:42 | 28 юли 2020
Обновен: 18:42 | 28 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Hasan Shaaban/Bloomberg
Снимка: Hasan Shaaban/Bloomberg

Ролята на долара като световна резервна валута е под заплаха, което се доказва от скорошния скок на стойността на златото, сочи доклад на Goldman Sachs, цитиран от Bloomberg.

Зелената валута се изправя пред няколко риска. Сред тях е възможността Федералният резерв да направи преход към „инфлационно пристрастие“, покачване на политическата несигурност, както и нарастващите опасения за втора вълна на пандемията, става ясно от доклада на стратезите на Goldman Sachs. Също така нарастването на дълга в резултат от пандемията може предизвика страхове от девалвация.

„Засилват се опасенията по отношение на това до кога ще продължи доминацията на долара като световна резервна валута“, обясняват стратезите на финансовата компания, сред които е Даниел Шарп. „Златото е силен актив убежище, особено в ситуация като настоящата, в която правителствата понижават реалните лихвени проценти до рекордно ниски нива“, се посочва в доклада.

Рязкото покачване на стойността на златото показва, че притесненията за състоянието на световната икономика се увеличават. Банката повиши 12-месечната си прогноза за цената на златото до 2300 долара за тройунция. Предишната прогноза на Goldman Sachs беше за 2000 долара за тройунция. Стойността на златото е близо 1930 долара за тройунция към обяд българско време.

Междувременно доларовият спот индекс на Bloomberg е напът да отчете най-лошото си представяне за юли от десетилетия насам. Спадът идва на фона на подновените призиви за отказ от долара след приемането на мащабния спасителен пакет от стимули на Европейския съюз, който предвижда съвместен дълг и подкрепи еврото.