Цената на златото отбелязва исторически връх след отслабването на долара

Спот цената на златото се повиши до 1944,71 долара за тройунция в понеделник сутринта

08:23 | 27 юли 2020
Обновен: 08:29 | 27 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andreas Gebert/Bloomberg
Снимка: Andreas Gebert/Bloomberg

Спот цената на златото достигна рекорден връх на фона на отслабването на долара и опасенията за световната икономика, които насърчиха търсенето на активи убежища, съобщава Bloomberg. 

Цената на златото отбеляза ръст, след като доларът се понижи до най-ниската си стойност от над година насам заради залози, че Федералният резерв ще запази политиката си непроменена на заседанието си тази седмица. Спот цената на златото се повиши до 1944,71 долара за тройунция в понеделник сутринта, надминавайки рекордната си стойност от 1921,17 долара за тройунция, достигната през 2011 г. 

Спот цената

Спот цената на златото се повиши до рекорден връх в понеделник. Графика: Bloomberg 

Фючърсите върху златото на Comex също поскъпнаха до рекордните 1966,5 долара за тройунция. 

“Силните печалби са неизбежни, тъй като навлизаме в период, подобен на средата след глобалната финансова криза, в която цените на златото се повишиха до рекордни нива в резултат на голямото количество пари, което Федералният резерв инжектира във финансовата система”, като слабият долар и ниските лихвени проценти осигуряват допълнителен тласък на ръста на цените на благородния метал, коментира анализатор на MineLife Pty.

Инвеститорите се насочиха към златото, след като ударът от пандемията подкрепи статута му на актив убежище. Благородният метал обаче получава подкрепа за поскъпването си от редица фактори, включително нарастващото геополитическо напрежение, ниските лихви, отслабването на долара, стимулите на правителствата и централните банки за подкрепа на икономиката. 

Ситуацията дори предизвика опасения за задаваща се стагфлация - рядка комбинация от бавен растеж и ускоряваща се инфлация, която подкопава стойността на инвестициите с фиксирана доходност. 

По-късно тази седмица предстои заседание на Фед, като очакванията са централната банка на САЩ да запази лихвите близки до нулата, а пазарите ще следят и за сигнали за предстоящи промени в политиката ѝ. 

Повечето анализатори остават оптимистични относно продължаващите ръстове в цената на златото. Според Goldman Sachs благородният метал може да поскъпне до 2 хиляди долара за тройунция в следващите 12 месеца, а Citigroup оценява на 30% възможността цената му да премине този праг до края на годината. 

* Информацията е актуална към 08:22 часа.