Фед запази лихвите близки до нулата и потвърди готовността си за подкрепа

Пътят на икономиката ще зависи значително от курса на вируса, заяви Федералният комитет по отворените пазари в сряда

21:13 | 29 юли 2020
Обновен: 21:16 | 29 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Федералният резерв на САЩ запази основните лихвени проценти близки до нулата и отново заяви, че ще използва всичките си инструменти, за да подкрепи икономиката на фона на несигурното възстановяване от пандемията, съобщава Bloomberg. 

“Пътят на икономиката ще зависи значително от курса на вируса”, заяви Федералният комитет по отворените пазари в сряда в изявление след двудневната среща за политиката. Икономическата активност и заетостта, след резките спадове, “се покачват до известна степен през последните месеци, но остават под нивата им от началото на годината”, посочва Фед. 

Комитетът повтори предишното си твърдение, че “пандемията създава значителни рискове за икономиката в средносрочен план” и че основните лихви ще остнат близки до нулата, “докато няма увереност, че икономиката е преодоляла скорошните събития и е напът да достигне целите си за максимална заетост и ценова стабилност”. 

Комитетът отново заяви и намеренията си, свързани с увеличеното изкупуване на облигации и ипотечни ценни книжа “поне на настоящото ниво” в идните месеци. 

Изявлението не включва прогнози на Фед за инфлацията или безработицата, като икономисти очакват те да станат ясни през септември. 

Гуверньорът на Фед Джером Пауъл и Комитетът поддържат основните лихви близки до нулата от началото на пандемията през март, като след това бяха въведени няколко програми за спешно кредитиране, чиято цел е да влеят ликвидност и да подобрят условията на финансовите пазари. 

Тези агресивни действия помогнаха за успокояването на инвеститорите. Прогресът по отношение на възстановяването обаче срещна предизвикателства на фона на новите огнища на коронавируса в няколко големи щата, включително Тексас, Флорида, Калифорния и Аризона.

Инвеститорите остават относително оптимистични въпреки подновените признаци за отслабване на икономиката заради нарастващите надежди за скорошно създаване на ваксина срещу коронавируса.