Тръмп предложи да се отложат изборите за президент в САЩ

Според президента Тръмп гласуването по пощата е предпоставка за измами и затова настоява за отлагане на вота

17:11 | 30 юли 2020
Обновен: 17:14 | 30 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова да се отложат президентските избори през ноември, като заяви, че по-голямата роля на гласуването по пощата може да е предпоставка за измами и манипулация на крайния резултат от вота, съобщава BBC.

Американският президент предлага да се отложат изборите, докато хората нямат възможността „да гласуват сигурно и безопасно“.

Към момента има малко доказателства в подкрепа на твърденията на Тръмп, но той отдавна е против гласуването по пощата, което по думите му е предпоставка за фалшификации на вота.

Редица щати в страната искат да улеснят процеса по гласуване по пощата заради засилените опасения от разпространението на коронавируса.

В няколко публикации в профила си в Twitter президентът на САЩ написа, че масовото гласуване по пощата през ноември ще направи президентските избори най-неточните и манипулирани в историята и ще бъдат голям срам за САЩ.

Тръм предполага, че подобна форма на гласуване създава подходящи условия за лесна външна намеса в изборния процес, но засега не предоставя доказателства за твърденията си.

„Демократите постоянно говорят в подкрепа на гласуването по пощата, но много добре знаят, че то е лесен начин да се намесят чужди държави в изборите“, коментира Тръмп.

Според Тръмп вотът, проведен по този начин, би бил катастрофален и неуспешен в регионите, където е прилаган. По-рано през този месец шест американски щата обявиха, че планират да проведат изборите през ноември изцяло по пощата. Това са Юта, Калифорния, Хаваи, Колорадо, Орегон и Вашингтон.