Потребителските цени в САЩ отбелязват най-големия си месечен ръст от 2012 г.

Увеличението е предизвикано основно от ръста в цените на бензина

19:08 | 14 юли 2020
Обновен: 19:25 | 14 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Потребителските цени в САЩ отбелязват най-големия си месечен ръст от 2012 г. насам след възстановяването на цените на бензина, въпреки че инфлацията остава приглушена на фона на пандемията, съобщава Bloomberg. 

Индексът на потребителските цени се повишава с 0,6% през юни спрямо предходния месец, отбелязвайки първия си ръст от февруари насам, след като се сви с 0,1% през май, сочат данни на министерството на труда. Средните очаквания на икономисти, допитани от Bloomberg, бяха за увеличение на показателя с 0,5%. На годишна база индексът се повишава с 0,6%. 

Потребителските цени

Потребителските цени в САЩ отбелязват най-големия си месечен ръст от 2012 г. Графика: Bloomberg

Цените на бензина се повишават с 12,3%, на което се дължи повече от половината от общия ръст на индекса на потребителските цени.

Основният индекс, който изключва промеливите цени на хранителните продукти и горивата, отбелязва повишение от 0,2% на месечна база, след като се повиши с 0,1% през май. На годишна база инфлацията в САЩ се ускорява до 1,2% за втори пореден месец. 

След като повечето щати отвориха икономиките си през юни, ръстът на търсенето на продукти и услуги спомогна за стабилизиране на цените. В същото време увеличаването на установените случаи на новозаразени с коронавирус във Флорида, Аризона и Тексас заплашва да понижи продажбите и да забави инфлацията. 

Цените на хранителните стоки 

Междувременно цените на хранителните продукти продължават да се покачват, отбелязвайки ръст с 0,7% спрямо предходния месец, тъй като все повече американци предпочитат да се хранят в домовете си заради пандемията. На годишна база цените отбелязват ръст от 5,6%, което е най-голямото им увеличение от 2011 г. насам. 

Домакинствата са платили с 1,2% повече за стоки през юни спрямо предходния месец, което е най-значителният ръст от 2019 г. насам. Цените на услугите нарастват с 0,2%. Цените на наемите се повишават с едва 0,1% - най-малкият месечен ръст от април 2011 г. насам. 

Отделен доклад на министерството на труда от вторник показва, че почасовите приходи, изгладени спрямо промените в цените, нарастват с 4,3% през юни на годишна база, след като отбелязаха 6,4-процентен ръст месец по-рано. Данните са насърчени от намаляващия брой нископлатени служители на трудовия пазар.