Създаването на работни места в САЩ се ускорява след удара от пандемията

През май в страната се отчита исторически ръст на наети служители

18:20 | 7 юли 2020
Обновен: 18:26 | 7 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg

Създаването на работни места в САЩ неочаквано се ускорява през май, след като икономиката започна да се завръща към живота, а компаниите се насочиха отново към наемане на служители, съобщава Bloomberg. 

Броят на свободните позиции нараства до 5,4 милиона в рамките на месеца, спрямо 5 милиона през април, сочат данни на министерството на труда на САЩ, публикувани във вторник. Средните очаквания на допитани от Bloomberg икономисти бяха за 4,5 милиона свободни позиции. Служителите, които се завръщат на работните си места след временни отпуски, както и тези, които са назначени от компаниите само по вътрешни обяви, не са включени в данните. 

Освобождаването на работни места, което включва съкращения и напускания, се свива до 5,83 милиона през май. Нивото на съкращенията се понижава до 1,4% спрямо 5,9% през април, като се доближава до предпандемичното от 1,2%. 

Броят на наетите, включващ служителите, които се завръщат на работа, се повишава с рекордните 2,44 милиона до най-високото ниво от 6,5 милиона. 

Намирането на работа остава извънредно предизвикателно за безработните. 3,9 служители се състезават за всяко създадено работно място през май. Това подчертава настоящата слабост на пазара на труда и е в рязък контраст с двугодишната тенденция, при която свободните работни места надвишаваха броя на безработните.