САЩ са предоставили заеми за 521 млрд. долара на ударените от кризата компании

Администрацията Доналд Тръмп предостави подробности за т.нар. програма за защита на заплатите след натиск от Конгреса

19:33 | 6 юли 2020
Обновен: 19:57 | 6 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обяви имената на над 650 хиляди компании, които са получили заеми по т.нар. програма за защита на заплатите, съобщава The Wall Street Journal. От помощта се е възползвал най-много здравният сектор, получавайки 13% от средствата, следван от сектора на услугите, строителния и производствения, като всеки от тях е получил по над 10-процентен дял от средствата. 

Данните по щати показват, че най-голям дял от средствата е насочен към по-населените от тях, а Калифорния заема водещото място с получени 68 милиарда долара. Фирмите в Тексас са получили 41 милиарда долара, в Ню Йорк - 38 милиарда долара, а във Флорида - 32 милиарда долара.

Данните, включително имената на най-големите кредитополучатели по програмата, бяха публикувани в понеделник на сайта на Администрацията за малкия бизнес, която управлява програмата, заедно с финансовото министерство, пише Bloomberg. 

Информацията, която беше публикувана, след като членове на Конгреса и други представители изразиха опасения относно прозрачността на програмата, не предоставя пълни детайли за заемите. Имената на компаниите, които са получили кредити в размер под 150 хиляди долара - група, в която са включени повечето бенефициенти, няма да бъдат обявявани публично. 

Като цяло около 4,9 милиона малки компании са се възползвали от заемите по програмата, възлизащи на над 521 милиарда долара към 30 юни, съобщава The Wall Street Journal. 

Администрацията на Тръмп седмици наред се съпротивляваше да назове компаниите, които са получили кредити, като посочваше, че това може да разкрие и чувствителна бизнес информация. 

След натиск от Конгреса властите се съгласиха да обявят публично получателите, възползвали се от заем за над 150 хиляди долара. Администрацията не посочва конкретни суми, а разпределя получателите в пет категории във основа на размера на заема. 

Споменатите големи компании представляват около 15% от кредитополучателите, като са заели близо 75-процентен дял от средствата.