Потребителското доверие в САЩ се повишава с най-бързия темп от 2011 г. насам

Индексът на потребителското доверие на Conference Board се повишава с 12.2 пункта, но остава под предпандемичните нива

18:30 | 30 юни 2020
Обновен: 18:35 | 30 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Emilie Richardson/Bloomberg
Снимка: Emilie Richardson/Bloomberg

Потребителското доверие в САЩ се повишава през юни над очакванията, но остава под предпандемичните нива, съобщава Bloomberg. 

Индексът на потребителското доверие на Conference Board се повишава с 12.2 пункта до 98.1, отбелязвайки най-големия си месечен ръст от 2011 г. насам, става ясно от доклад, публикуван във вторник. Средните очаквания на допитани от Bloomberg икономисти бяха за ръст на индекса до 91.5 пункта.

Потребителското доверие

Нарастването на доверието показва, че все повече американци възвръщат оптимизма си след отварянето на бизнеса, особено в тежко засегнатите щати като Ню Йорк. Новите огнища на коронавируса по западните и южните брегове обаче, които вече доведоха до повторното затваряне на някои барове и плажове, могат да помрачат данните за юли. 

Крайната дата за изследването на Conference Board беше до 18-ти юни, което предполага, че някои отговори може да са дадени преди увеличението на новозаразените, което започна през третата седмица на месеца. Резултатите всъщност вероятно показват по-оптимистични от реалните нагласи. 

„Сблъсквайки се с несигурен и неравен път към възстановяването и потенциалното възобновяване на Covid-19, твърде рано е да се каже, че потребителите са променили нагласите си и са готови да започнат да харчат на нивата от преди пандемията“, заяви Лин Франко, Conference Board. 

Делът на респондентите на Conference Board, които очакват по-добри бизнес условия до шест месеца, нараства до рекордните 42.6%, като промяната му от миналия месец е малка, докато делът на хората, очакващи повече работни места, се понижава до 38.4%.

В същото време 15.1% от респондентите посочват, че очакват доходите им да се увеличат през следващите шест месеца, в сравнение с 14.6-процентен дял през май.