Пандемията вилнее с пълна сила в САЩ, очакват 180 хил. души да починат до октомври

Според прогнозите обаче при редовно носене на маска на публично място броят на починалите може да е с около 19% по-малък

10:54 | 25 юни 2020
Обновен: 10:54 | 25 юни 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пандемията от Covid-19 беснее с пълна сила в САЩ и поставя рекорди по брой хоспитализирани, а бизнесът е принуден да преосмисли плановете си за отваряне, тъй като според новите модели вирусът ще убие 180 хил. американци до октомври, пише Bloomberg.

След като в САЩ в сряда беше регистриран един от най-големите ръстове на нови случаи, някои щати предприеха драстични мерки, издавайки заповеди за задължително носене на маски  и поставяне под карантини. Страната регистрира 34 500 новозаразени за втори ден подред, като така броят им наближава пика от 36 188 души, достигнат на 24 април.

Флорида и Тексас записа рекорден брой нови случаи в сряда, като здравните служители в Хюстън заявиха, че инфраструктурата им е "претоварена". Междувременно в Аризона беше достигнат пик в броя на хоспитализираните. Walt Disney забави повторното отваряне на своите тематични паркове за неопределено време, докато губернаторът на Невада нареди на всички да носят маски на публично място, като някои от най-големите казина в Лас Вегас вече също изискват носеното на предпазни средства.

Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът поставят под карантина пристигащи пътници от горещите зони, а Северна Каролина замрази плановете си за отваряне за три седмици.

И финансовите пазари взеха под внимание, случващото се в сряда. Широкият показател S&P 500 се понижи с 2.6%, като най-зле се представиха енергийните акции и книжата на авиокомпаниите, докато облигациите поскъпнаха.

Най-новата оценка за смъртността в САЩ на Института за здравни показатели и оценка (IHME) към Университета във Вашингтон (IHME) всъщност е с 10% по-ниска спрямо предишната. Но след месеци на блокиране без единна национална стратегия, повече от 121 хил. американци вече са починали. Администрацията на Тръмп до голяма степен е оставила изготвянето на политиките за действие на отделните щати, които следват стратегии, вариращи от строги ограничителни мерки в Североизточната част до относителна свобода на юг и запад.

Скокът в случаите идва, след като отделни щати в САЩ вече отмениха или облекчават ограничителните мерки, като много правят това по желание на президента Доналд Тръмп. Според здравни специалисти обаче тези действия трябва да бъдат преразгледани.

Америка е напът да изгуби 180 хил. жители заради коронавируса до началото на октомври, смятат от Университета във Вашингтон. Въпреки че от там заявиха, че използването на маските ще намали щетите.

Прогнозата се основава на очакването, че епидемията да набере сила в края на август и ще се засили още през септември. Ако повече от 95% от американците започнат редовно да носят маски на публично място, този брой ще спадне до 146 047 смъртни случая или с около 19%.