В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Поскъпването на златото сигнализира за притесненията на пазарите около коронавируса

Мартин Митренцев, форекс анализатор, В развитие, 24.06.2020

14:00 | 24 юни 2020
Обновен: 17:25 | 24 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Поскъпването на златото е най-голямото свидетелство за това, че виждаме притеснение на пазарите. То атакува границите от 1800 долара за тройунция. Към момента фючърсите се търгуват на 1792 долара. Според редица инвестиционни банки и анализатори благородният метал ще достигне границата от 2 хил. долара до края на годината, коментира Мартин Митренцев, форекс анализатор, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Пазарите стартираха седмицата положително, но в сряда ситуацията не е такава. Почти всички водещи индекси се търгуват на червена територия заради нарастващия брой случаи на коронавирус".

Митренцев отбеляза, че изключенията са най-вече в Азиатско-тихоокеанския регион, където поскъпват акциите в Китай, Австралия, Индонезия, Корея. "Японските, хонконгските и индийските са на червена територия. В Европа всички водещи индекси спадат с около 1,5-2%. Щатските фючърси също продължават да отчитат понижение. Има противоречиво мнение относно бързото отваряне на икономиките", допълни той.

Петрол

По темата за петрола анализаторът изтъкна, че в последните дни той е позициониран на нива от около 40 долара за барел. "Днес обаче, на фона на опасенията за по-бързо нарастване на броя заразените, той поевтинява с близо 2%. Друга причина са данните за ръст на запасите от суров петрол в САЩ", поясни Митренцев.

Бизнес активност в Европа

Гостът коментира и възстановяването на бизнес активността в Европа, което се отрази положително на еврото във вторник. "Бизнес климатът в Германия отчита ръст от 6.5 пункта до 86.2 пункта през юни спрямо 79.7 пункта през май – най-големият ръст на месечна база, откакто се събират данните за този измерител. Днес обаче това не се отразява така положително, еврото поевтинява с 0,2%, при евро-долара спадът е с 22 пипса", обясни анализаторът.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.