Тръмп: Коронавирусът ще изчезне и без откриването на ваксина

Все пак американският президент е категоричен, че САЩ ще разполагат с ваксина срещу Covid-19 в близко бъдеще

08:45 | 18 юни 2020
Обновен: 09:27 | 18 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Michael Reynolds/EPA/Bloomberg
Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Michael Reynolds/EPA/Bloomberg

Коронавирусната пандемия ще изчезне, дори и ако не бъде открита ваксина, но все пак учените са близо до създаването на такава. Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от Bloomberg.

“Много сме близо до създаването на ваксина срещу коронавируса. Близо сме до създаването и на лекарство за лечение от коронавирус, много добро лекарство“, коментира в Тръмп в телевизионно интервю за Fox News. “Но дори без откриването на ваксина, коронавирусът ще изчезне“, допълни американският президент.

Все пак той отбеляза, че създаването на ваксина ще бъде положително и изрази увереност, че това ще се случи.

Тръмп прави тези коментари, докато САЩ продължават да регистрират над 20 хил. нови случаи на коронавирус на дневна база, а жертвите на болестта в страната до момента са близо 117 хил.

Антъни Фаучи, ръководител на Националния институт за алергии и инфекциозни заболявания в САЩ, твърди, че страната ще разполага с готова ваксина срещу Covid-19 до края на тази година или през първите месеци на 2021 г.

През май самият Тръмп призна, че взима хидроксихлорохин, който се смята, че помага в лечението на заразени с коронавирус.

"Преди няколко седмици започнах да го приемам. Защото чух, че е добро. Чух много добри неща. Ако не е добро, веднага ще ви кажа. Няма да ми навреди. От 40 години се използва, против малария, против лупус и други. Аз го вземам. Работещите на първа линия го вземат. Много лекари го вземат. Много лекари го вземат, аз го вземам. Надявам се скоро да спра, защото се надявам да намерят някакво решение. Но мисля, че на хората би трябвало да се позволи", каза американският президент преди около месец.