Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Риториката на Тръмп внася допълнително напрежение в обществото в САЩ

Христо Господинов, политолог, Бизнес старт, 03.06.2020

11:23 | 3 юни 2020

Смъртта на Джорд Флойд в САЩ се превърна в катализатор на натрупаното напрежение. Риториката на политици, конгресмени, сенатори и на президента Доналд Тръмп допълнително налива масло в огъня и подклажда напрежение по отношение на тази деликатна тема в американското общество. Това каза Христо Господинов, политолог, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Това не е първият случай, в който САЩ се изправят пред такива проблеми. В миналото има най-различни случаи, в които полицията е обвинявана в бруталност и че превишава правомощията си. Има немалко случаи, в които полицията стреля по афроамериканци в бедните квартали, които смятат, че са заплаха за тях". 

Господинов отбеляза, че в предходните години също е имало такива безредици. 

"Сега те са по-многолюдни и обхващат различни градове едновременно. В предишните случаи по-бързо се намираше изход. Причина за безредиците е и икономическата ситуация в САЩ, която допълнително усложнява положението".

По думите му с предупреждението за изкарването на армията по улиците Тръмп иска да покаже, че е решен на всяка цена да въведе ред и спокойствие. 

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.