Италиански изследователи откриват следи от коронавируса в отпадни води още през декември

Патогенът в страната бе официално идентифициран в средата на февруари

09:54 | 20 юни 2020
Обновен: 09:54 | 20 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Andrea Merola/Bloomberg
Снимка: Andrea Merola/Bloomberg

Коронавирусът е активен в Италия много по-дълго, отколкото се смяташе досега. Генетични следи от патогена Sars-CoV-2 са открити в отпадни води от двата северни италиански града Милано и Торино на 18 декември, както и в отпадни води от Болоня на 29 януари, се посочва в изявление на италианския национален здравен институт (ISS), пише Die Zeit.

Коронавирусът в Италия бе официално идентифициран в средата на февруари. За изследването си от института са взели 40 проби за отпадни води в периода между октомври 2019 г. и февруари 2020 г. Резултатите от октомври и ноември са били отрицателни, потвърдени от две отделни лаборатории, използващи различни методи.

ISS посочи, че откриването на следи от вируса не означава автоматично, че основните вериги за предаване, довели до тежкото протичане на пандемията в Италия, са възникнали именно от тези първи случаи. Водните проби обаче могат да бъдат полезни за контрол на разпространението на вируса.

Както и в Италия, изследователите в Холандия установиха следи от коронавирус от отпадните води през март.

Китайският мегаполис Ухан е отправна точка на пандемията. Там коронавирусът бе установен за първи път през декември.

Bloombergtv.bg припомня, че изследователи, ръководени от професора по медицина в Харвардския университет и директора по иновациите в детската болница в Бостън Джон Браунщайн, използват сателити, за да определят кога е започнала инфекцията в Ухан. В материал, който все още не е бил прегледан и публикуван на сървъра за предпечат на университета "Харвард", те стигат до сензационно заключение, че патогенът Sars-CoV-2 вероятно е завладял града още през есента на 2019 г.

Италия и по-специално северната част на страната се превърнаха в епицентъра на пандемията в Европа. Хората трябваше да останат в домовете си в продължение на седмици, след като италианското правителство наложи строги ограничения за придвижване и излизане. В страната починалите от коронавирус са повече от 34 хил. души, а почти 240 хил. са се заразили с него. Особено засегнати са регионите на Ломбардия с град Милано, Пиемонт с град Торино, Венето и Емилия-Романя.