Италия пуска приложение за следене на контакти

И други европейски страни използват това решение, включително Франция, Испания, Австрия и Норвегия.

13:03 | 15 юни 2020
Обновен: 13:06 | 15 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Германия пуска приложение за проследяване на контакти тази седмица. Приложението на Deutsche Telecom и SAP може да засича хора, които са изправени пред риск от инфекция с коронавирус. Правителството в Берлин разчита технологията да намали риска от втора вълна.

Приложението изисква Blootooth да бъде включен постоянно. Ако през него бъде засечено намаляване на дистанцията под 1,5 метра за повече от 15  минути, устройствата ще обменят ID на собствениците си, съобщи The Local.

Миналата седмица премиерът на Италия Джузепе Конте обяви новите стъпки към връщане на страната към нормалност и призова гражданите да използват приложение за проследяване на к онтакти, за да се избегне нова епидемична вълна.

Конте каза на 11 юни, че спортните събития на закрито се подновяват от 12 юни.

"Вярвам, че това приложение, всъщност знам, че това приложение ще проработи само ако поне 60% от гражданите го свалят", каза Джорджо Гори, кмет на Бергамо.

Приложението Immuni проследява контактите на хора, дали положителен резултат на тест за вируса и според Конте не предизвиква тревога за личните данни и неприкосновеността.

И други европейски страни използват това решение, включително Франция, Испания, Австрия и Норвегия.

Гражданите на Делхи, живеещи в зоните под карантина ще бъдат помолени да си свалят държавното приложение за следене на  контакти, каза говорителят на вътрешното министерство в Индия на 15 юни.