Коронавирусът може да се е разпространил в Китай още през есента на 2019 г.

Екип от изследователи прави разбор на сателитни снимки, свързани с произхода на патогена

22:30 | 9 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Празните улици на базара в Кабул, рядко посещаваният плаж на Копакабана в Рио де Жанейро, полевата болница в Сентръл парк в Ню Йорк... Сателитни снимки от последните седмици и месеци ясно илюстрират световната коронакриза, пише за Der Spiegel Кристофър Зайдлер.

Последиците от ограниченията за движение, икономическия застой и често импровизираната борба с коронавируса бяха лесни за заснемане от стотици километри. Други документирани изображения показаха как по-ограниченият трафик и спрените от експлоатация предприятия са направили въздуха по-чист, пише изданието.

Изследователи, ръководени от професора по медицина в Харвардския университет и директора по иновациите в детската болница в Бостън Джон Браунщайн, използват сателити не само за да разгледат ефектите от пандемията. С помощта на технологията те смятат, че могат да определят и кога е започнала инфекцията в китайския град Ухан. В материал, който все още не е бил прегледан и публикуван на сървъра за предпечат на университета "Харвард", те стигат до сензационно заключение, че патогенът Sars-CoV-2 вероятно е завладял града още през есента на 2019 г., посочва Кристофър Зайдлер.

Дали Китай, разбирайки за епидемията от новия вид белодробна болест в провинция Хубей, не е информирал международната общност твърде късно за него? Ето този въпрос се обсъжда ожесточено седмици наред, подчертава авторът.

Американският президент Доналд Тръмп многократно атакува правителството в Пекин, прехвърляйки му вината за избухването на пандемията. Може би и за да разсее всички от собствените си грешки. Но дори и приятелски настроената към Китай, Световна здравна организация (СЗО) реагира с недоволство спрямо информационната политика на страната.

Според доклад на хонконгския вестник "South China Morning Post" китайските власти са получили информация за мъж от Хубей, за когото се твърди, че е бил заразен, най-рано на 17 ноември 2019 г., пише Der Spiegel.

На 31 декември Китай официално обяви пред СЗО за няколко случая на "пневмония по неизвестна причина", възникнали в Ухан. Идентифициран бе нов вид коронавирус при човек, настанен за лечение в болница.

Малко по-късно властите заявиха, че големият пазар в града, където се продават риба и птици, играе важна роля за разпространението на патогена. Той бе закрит на 1 януари 2020 г. с цел да се спре разпространението на заразата.

Все още обаче не е ясно как избухва пандемията, пише Зайдлер. Приближени до Браунщайн учени са разгледали повече от 100 сателитни снимки далеч преди официалното им публикуване. Снимките са от търговски доставчик и са с толкова висока резолюция, че върху тях могат да бъдат разпознати обекти с размер до 70 сантиметра. Екипът се съсредоточава върху местата за паркиране пред шест болници в Ухан, отбелязва авторът.

На снимките от края на лятото и началото на есента те преброяват значително повече коли около болниците спрямо същия период през предходната година. Средната стойност на броя автомобили започва да нараства през август. Пикът е достигнат през декември, казват учените. Пример: На сателитна снимка от октомври 2018 г. изследователите идентифицират 171 автомобила от външната страна на болницата Tianyou, най-голямата в Ухан. Година по-късно вече има 285 превозни средства, с 67% повече, уточнява Der Spiegel в материала си.

Освен сателитните снимки изследователите разглеждат още един възможен ранен индикатор за инфекциозния процес. За да направят това, те анализират зададени търсения в китайската търсачка Baidu, по-специално с ключовите термини „диария“ и „кашлица“. От тяхна гледна точка съществува връзка между заетите паркоместа пред болниците и интензивните проверки в интернет за възможните симптоми на новата болест.

"Тук става въпрос за опит да се състави сложен пъзел от случващото се по това време", казва авторът на изследването Браунщайн пред CNN. Епидемиологът е главен директор по иновациите в детската болница в Бостън и според собствените му изявления е консултирал различни американски министерства и Белия дом паралелно със СЗО.

"Преди години публикувахме материал, в който показахме, че болниците в Латинска Америка са с преизпълнен капацитет по време на епидемия. Можете да прогнозирате епидемията само като погледнете паркингите", казва той.

Екипът планира да публикува своите открития в списание „Nature Digital Medicine“. В момента те са подложени на оценка от страна на техни колеги експерти. Те ще трябва да разгледат внимателно някои методически въпроси, обяснява Кристофър Зайдлер.

Изследователите не виждат доказателства, според които коронавирусът да е произлязъл от лаборатория. Китайското правителство винаги е отричало това така или иначе. Експертите пишат, че на база на своите открития те поддържат тезата, че патогенът циркулира по естествен път в южната част на страната.

Каквото и когато и да се е случило в Ухан или околността, има един категоричен извод - коронавирусът е установен сред повече от 7,1 милиона души по света, а повече от 400 000 от тях вече са починали от него, заключава Der Spiegel.