Напрежението между САЩ и Китай може да е положително за инвеститорите

Съревнованието между двете най-големи икономики в света ще ускори иновациите, смятат стратези на Bank of America

07:42 | 9 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Напрежението между САЩ и Китай може да е положително за инвеститорите

Анализатор, който привлече вниманието преди повече от десетилетие, акцентирайки върху темата за неравенството, сега смята, че надпреварата между САЩ и Китай за икономическо надмощие може да се окаже благоприятна за инвеститорите, пише Bloomberg. 

Ескалацията на напрежението между Вашингтон и Пекин след встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп през 2017 г. до голяма степен се разглежда като отрицателна от инвеститорите. 

Новините за налагането на нови мита или други протекционистични ходове от която и да е страна оказваха влияние върху цените на акциите на международните борси, въпреки че не попречиха на индексите да достигнат рекордни стойности, преди да удари коронавирусната криза. 

Аджай Капур, ръководител на звеното за Азия и нововъзникващите пазари в Bank of America, твърди, че съперничеството между Вашингтон и Пекин може да има много ползи, особено по отношение на стимулирането на инвестициите и иновациите.

“По-големият ръст на производителността може да насърчи възвръщаемостта на различни активи”, пише той, заедно със свои колеги, в доклад от юни. 

Цените на

Екипът се позовава на примери от историята, включително надпреварата между САЩ и Германия от 1890-1900 г., когато големите съперничества са действали като стимул за технологично развитие.

Според стратезите на Bank of America от протекционистичните политики на двете най-големи икономики в света най-облагодетелствани са технологиите, включително по отношение на роботиката, космическите изследвания, изкуствения интелект и други. 

Доходността по държавните облигации ще се задържи ниска, така че вероятно те няма да са добър избор за хеджиране за портфейлите от акции, пишат анализаторите. Според тях златото и валутите, базирани на блокчейн, биха могли да изиграят по-голяма диверсификационна роля.

Те добавят, че медийните компании могат да вземат участие в комуникационната война и също да извлекат предимства от нея.

От доклада става ясно още, че очакванията са доставчиците на отбрана и финансови технологии също да бъдат облагодетелствани.