Потребителските разходи в САЩ нарастват през май въпреки спада в доходите

Разходите на домакинствата се повишават с 8.2% на месечна база, но остават по-ниски от предпандемичните нива

19:40 | 26 юни 2020
Обновен: 19:40 | 26 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Short
Снимка: Michael Short

Потребителските разходи в САЩ отчитат исторически ръст през май, но въпреки това остават под предпандемичните нива, съобщава Bloomberg. 

Разходите на домакинствата се повишават с 8.2% на месечна база - най-големият ръст от над шест десетилетия насам, след като отбелязаха почти рекорден спад през април, показват данните на търговското министерство на страната. Средните очаквания на анализатори на Bloomberg бяха за повишение от 9.3%. 

Потребителските разходи

Доходите на домакинствата се понижават с 4.2%, след като отбелязаха рекорден ръст през април, който се дължеше основно на мерките за подкрепа на правителството и предоставените заеми в размер на 1200 долара. Икономистите очакваха 6-процентен спад на доходите през май. В доклада се посочва, че помощите за коронакризата продължават да се изплащат и през май, но на по-ниско ниво, докато обезщетенията за безработица се повишават, подкрепени от допълнителните помощи на правителството в размер на 600 долара седмично. 

Данните сигнализират, че възстановяването на потреблението бележи солиден старт, след като много компании отвориха отново, а американците се възползват от правителствените стимули. Въпреки това месечните разходи на домакинствата все още са по-слаби в сравнение с предпандемичните нива, което предполага, че ще е необходимо известно време, преди основният двигател на икономическия растеж в САЩ да се възстанови напълно. 

Трябва да се има предвид, че нивото на безработица в страната продължава да е високо, а междувременно случите на новозаразени с коронавирус, както и броят на хоспитализираните продължават да растат. 

Възнагражденията в страната се повишиха с 2.7% през май спрямо предходния месец, което е най-големият им ръст след 1993 г., и отразява скромното наемане на служители отново, след като компаниите възобновиха дейност. Данните следват рекорден 7.6-процентен спад през април.