Износът на САЩ се срива до най-ниското ниво от 11 години

Щатският износ спада с 5.8% през май, докато вносът се свива с 1.2%

17:10 | 25 юни 2020
Обновен: 17:10 | 25 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Износът на САЩ се срива до най-ниските нива от последните 11 години, докато вносът в страната също намалява заради ограниченото търсене и нарушените вериги на доставки на производителите в резултат от разпространението на коронавируса, съобщава Bloomberg.

Износът на стоки от САЩ се понижава с 5.8% спрямо предходния месец до 90.1 млрд. долара, което е най-ниското ниво от август 2009 г., показват публикуваните от Министерството на търговията данни. Вносът в САЩ се свива с 1.2% и възлиза на стойност от 164.4 млрд. долара.

Данните показват, че икономиката на САЩ все още изпитва трудности да започне да се възстановява след затварянията на бизнесите и забавянето на потребителските разходи заради ограничителните мерки срещу коронавируса. Това се случва, въпреки че някои щати вече отварят икономиките си, а много американци се връщат обранто на работното си място.

Междувременно от други данни стана ясно, че броят на американските граждани, които са подали заявления за безработица през изминалата седмица, се забавя до 1.480 млн. Но все пак това е много над очакванията на анализаторите за 1.3 млн. Това показва, че компаниите продължават да съкращават служители повече от месец, след като бизнесът отвори отново.

Също така през май стоките, държани на склад от търговците на едро в САЩ, се понижават с 1.2% спрямо предходния месец. Това е най-големият спад от септември 2009 г. А през същия период новите поръчки на произведените в САЩ стоки за дълготрайна употреба се покачват с 15.8% на месечна база и така се възстановяват от спада от 18.1% през април. Резултатът е над очакванията на пазара за ръст от 10.9%. Това е най-мащабният ръст при поръчките на стоки за дълготрайна употреба в САЩ от юли 2014 г. насам.

А окончателните данни сочат, че американската икономика се свива с 5% през първото тримесечие на тази година. Това е най-големият спад на БВП на страната от последното тримесечие на 2008 г.