САЩ подготвят мита върху европейския внос в размер на 3,1 млрд. долара

Мерските ще засегнат производители на луксозни стоки и на спиртни напитки

19:16 | 24 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

САЩ подготвят нови мита върху европейските вносни стоки на стойност 3,1 млрд. долара, като това засяга износа на Франция, Германия, Испания и Великобритания, пише Investor.bg, позовавайки се на Bloomberg.

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп заплашва да използва срещу Европа добавка към своя арсенал, която може да прерасне в по-широка трансатлантическа търговска битка през лятото.

Това стана ясно, след като източници съобщиха пред Bloomberg, че Вашингтон възнамерява да наложи мита върху вноса на алуминий от Канада, като се очаква решението за това да стане факт до края на седмицата.

Индексът Euro Stoxx 50, който проследява търговията с акции на водещите компании в еврозоната, се понижи с 2% след новината към 12:26 ч българско време.

Ако САЩ осъществят своя план, митата ще засегнат редица европейски луксозни марки като Givenchy и Hermes, които произвеждат кожени изделия, както и Remy Cointreau и Pernod Ricard, които произвеждат коняк и шампанско. Особено потърпевша ще бъде компанията LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, тъй като произвежда широк спектър от тези продукти.

Митата върху британски джин биха могли да увеличат цените на напитката в САЩ в пиковия сезон, потенциално да навредят на британските компании за спиртни напитки като Diageo Plc; James Burrough, производителят на джина Beefeater; и William Grant & Sons.

Освен това новите мита в САЩ заплашват да намалят и търсенето на германска бира преди Октоберфест. Допълнителните такси върху вноса ще добавят допълнителна тежест към вече наложените 25-процентни мита, с които САЩ атакуваха Германия през миналата година.

Още по темата прочетете в Investor.bg.