Заявленията за обезщетение при безработица в САЩ са повече от очакваното

Икономиката е изправена пред дълго и трудно възстановяване от рецесията

20:31 | 18 юни 2020
Обновен: 20:45 | 18 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Втора вълна на съкращения на фона на слабото търсене и прекъснатите вериги за доставки поддържа висок  броя на новите заявленията за обезщетения при безработица в САЩ, подкрепяйки мненията, че икономиката е изправена пред дълго и трудно възстановяване от рецесията, причинена от COVID-19, пише Investor.bg.

Заявленията, подадени за обезщетения при безработица по редовните държавни програми през седмицата, приключила на 13-и юни, са 1,51 милиона на сезонно коригирана база, показаха данните на Министерството на труда, публикувани в четвъртък. Анализаторите очакваха показателя да отчете ниво от около 1,30 милиона. От средата на март заявленията надхвърлят средната стойност 1 милион седмично, подавани преди пандемията. Въпреки това данните сега показват 11-ия пореден седмичен спад след рекордните 6,867 милиона в края на март.

Седмичният брой на заявленията за финансова помощ, най-навременните данни за здравето на икономиката, остава доста висок, въпреки че работодателите са наели рекордни 2,5 милиона работници през май, когато бизнесът възобнови дейността си след вдигане на блокадите срещу COVID-19.

Цялата статия може да прочетете на  Investor.bg.