САЩ приключват с безгрижието около пандемията

Пандемията се завръща с пълна сила сред американците

17:37 | 30 юни 2020
Обновен: 09:58 | 1 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Cheney Orr/Bloomberg
Снимка: Cheney Orr/Bloomberg

В края на май във Финикс в Аризона, САЩ,  все още цареше атмосфера на парти. Видеоклип, публикуван на уебсайт, показва как легендата на бокса Флойд Мейуедър-младши празнува на препълнен дансинг, след като на баровете и клубовете бе разрешено да отворят отново, пише Йохана Рот за Die Zeit.

"Но колективната небрежност в югозападната част на САЩ вече приключи", уточнява авторът. След като Ню Йорк и други градове и щати се сблъскаха с пандемията по-рано, сега Аризона се превърна в една от новите горещи точки. През май щатът все още регистрира около 400 нови инфекции на ден, а миналия четвъртък бяха 3 хил. Тексас, Флорида, Оклахома и други щати също имат висока степен на заболеваемост.

Пандемията, която сякаш все по-малко ангажираше съзнанието на доста американци, се завърна в ежедневието им с пълна сила. На 25 юни университетът „Джон Хопкинс“ отчете повече от 40 хил. нови инфекции в цялата страна.

Данните показват, че по-специално младите хора допринасят за разпространението на вируса. В Аризона повечето нови инфекции са възникнали при хора на възраст между 20 и 44 години – всяко трето лице от тази възрастова група е с положителна проба. В южната част на Флорида, около Маями, са засегнати доста млади хора. Според губернатора на Флорида Рон Десантис средната възраст на заразените в „Слънчевия щат“ през март е била 65 години, а в момента е 35. В други щати тенденцията е подобна.

"Не просто парти настроението прави младите хора по-податливи на вируса", пише Йохана Рот. "Тяхната социална среда и работни места гарантират, че те се смесват с хората по-често", каза биологът Ерин Бромаж пред CNN. Според проучване, публикувано от Фонда за демокрация в петък, през миналата седмица 45% от младите хора във възрастовия интервал от 18 до 29 години са се срещали с хора извън дома си.

Но не само небрежността на населението допринася значително за възраждането на коронавируса - самите щати също изглежда, че са подценили опасността. В средата на април Белият дом разработи насоки, въз основа на които държавите трябва да решават кога да прекратят ограниченията, свързани с пандемията. За да се стигне до първата фаза на облекчаването им, трябва, например, да има спад в броя на заразени в продължение на две седмици.

Джорджия отвориха боулинг залите, фризьорски салони и ресторанти в края на април. Тексас позволи на ресторантите да работят при 75% от капацитета си, а баровете там бяха отворени от края на май. Губернаторът на Аризона Дъг Дюси до миналата седмица забраняваше на местните власти да въвеждат изискване за маски на публично място, а сега предприема много строти изисквания, отбелязва журналистът.

В САЩ липсва централна федерална стратегия, която да налага поне основни мерки, които да се спазват от всички. По думите на експерти важен фактор за овладяване на пандемията е бързата и всеобхвата наличност и снабдяване с тестове за Covid-19. В момента се провеждат по 500 хил. теста на ден в цялата страна, но това е недостатъчно, казват здравни експерти. В доклад от средата на април експерти от Харвард отбелязват, че САЩ ще трябва да провеждат 5 млн. тестове на ден в началото на юни, за да осигурят безопасното отваряне на страната и ще трябва да увеличат този брой до 20 млн. до средата на лятото.