Бизнесът в САЩ отваря отново, но потребителите свиват разходите

Много американци планират да харчат по-малко след удара на пандемията

09:02 | 12 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Callaghan O'Hare/Bloomberg
Снимка: Callaghan O'Hare/Bloomberg

Новият коронавирус, който зарази почти три милиона души и взе над 130 хиляди жертви само в САЩ, натежа на икономиката и доведе до замразяването на множество аспекти от социалния живот на американците. На фона на многото щати, отменящи мерките въпреки препоръките на здравните експери, нови данни показват, че потребителите може би не са готови да харчат на предпандемичните нива, пише Bloomberg. 

Над 40% от хората, които обикновено харчат за билети за кино, различни събития или в баровете в страната, сега планират да намалят разходите си за подобни активности, сочи проучване на CreditCards.com. 

Планираното свиване на разходите може допълнително да влоши огромното вече икономическо отражение на пандемията. На фона на растящия брой на новозаразени през пролетта щатите затвориха изцяло или ограничиха дейността на много бизнеси, като фризьорски салони и ресторанти. Сезоните в спортните лиги бяха удължени, а концертите - отменени. Нивото на безработицата продължава да надвишава 10%, а много съкращения заради вируса, които по-рано бяха временни, вече се превръщат в окончателни. 

Над 60% от малките компании посочват, че им е необходимо разходите да се върнат към обичайните нива до края на годината, за да останат отворени, сочат данни на American Express, но пандемията може да има дългосрочни вфекти върху навиците на потребителите. Въпреки че собствениците на компании откриха креативни начини да печелят по време на блокиранията, половината от американците не смятат да посетят бар, а над една трета от тях не планират посещение на спорно събитие, кино или друго мероприятие според скорошно изследване на Bloomberg и MorningConsult. 

”Най-големият страх, който изглежда хората имат, е самият вирус”, посочва Тед Росман, анализатор на CreditCards.com. “Нещата, към които хората не планират да се завърнат, са тези, при които е по-трудно спазването на дистанция”, добавя той. Според анализатора американците може би са се научили да живеят без тези разходи през последните няколко месеца. Той посочва, че вместо да плащат за членство във фитнес клуб например, хората са намерили начини да тренират у дома или в близкия парк. 

Докато много хора харчат по-малко за филмови, спортни и концертни билети, както и за вечери навън и фризьорски услуги, някои смятат да насочат повече средства за благотворителност (28%), в домакинството (26%) и за грижи за децата си (32%). Училищата трябва да представят плановете си за отваряне отново, но много от тях се подготвят за комбинация между обучение на място и дистанционно обучение, което може допълнително да натежи на родителите, а над половината от тях очакват разходите им за грижи за децата да са по-високи от тези преди пандемията, сочи изследване от май на Care.com.

Потребителите изглежда са наясно с влиянието, което разходите им могат да окажат в борбата на бизнеса и служителите. 59% от респондентите посочват, че оставят повече бакшиши и се насочват към местни компании по-често от обичайното. 

Данните са събирани от YouGov за CreditCards.com в периода между 17 и 19 юни, като са допитани 2332 души в САЩ.