Икономисти: Силното възстановяване в САЩ зависи от отговора към Covid-19

Очакванията на експертите за растежа и нивото на безработицата се подобряват спрямо предходния месец

14:15 | 10 юли 2020
Обновен: 14:15 | 10 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Силното икономическо възстановяване зависи от ефективното и трайно овладяване на Covid-19, заявиха икономисти в ново проучване на Wall Street Journal, след като САЩ надминаха 3 милиона потвърдени случаи на заразени с коронавирус.

91% от представителите на бизнеса и икономисти са съгласни “донякъде” или “силно”, че икономическото възстановяване зависи от овладяването на пандемията, сочи последното месечно проучване на The Wall Street Journal.

„Възраждането на вируса отново ще замрази потребителските разходи“, посочва Скот Андерсън, главен икономист в Bank of the West.

Представители на Федералния резерв, включително неговия гуверньор Джером Пауъл, изразиха подобни гледни точки в близките дни. 

„Не е възможно икономиката да се отвори напълно, докато коронавирусът продължава да е заплаха за общественото здраве“, отбелязва Бернар Баумол, икономист на Economic Outlook Group.

Все пак очакванията на икономистите леко се подобряват през този месец в сравнение с прогнозите им от миналия. 

Експертите очакват брутният вътрешен продукт ма САЩ да се свие с 31,9% на годишна база през второто тримесечие, в сравнение с прогнозирания спад от 33,5% в рамките на предишното проучване. Те очакват икономиката да се върне към растеж през третото тримесечие и да нарасне с15,2%. Миналия месец очакванията им бяха за растеж от 14,2% през третото тримесечие.

САЩ навлязоха в рецесия през февруари, като около 25% от икономистите смятат, че възстановяването вече е в ход, докато 64%​ очакват то да започне през настоящото тримесечие.

В последното проучване 70% от икономистите посочват, че очакват голям спад, последван от постепенно възстановяване. В общи линии прогнозите им са непроменени в рамките на две последователни проучвания и са в контраст с очакванията на администрацията на президента Доналд Тръмп за V-образно възстановяване. 

Прогнозите на икономистите за пазара на труда също леко се подобряват този месец. Те очакват ниво на безработица от 9,1% през декември в сравнение с прогнозата от 9,6% в проучването от миналия месец.

Междувременно икономистите очакват пазарът на труда да добави средно 1,5 милиона работни места през третото тримесечие - предния месец те прогнозираха 1,6 милиона нови работни места за същия период. Безработицата спадна до 11,1%, а американската икономика възстанови 4,8 милиона работни места през юни, съобщиха представители на министерството на труда миналата седмица. Все пак пазарът на труда в САЩ оперира с около 15 милиона по-малко работни места, отколкото през февруари - месец преди пандемията да удари страната.