В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Анализатор: Излизането на САЩ от кризата ще бъде L-образно

Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт, В развитие, 10.07.20

14:40 | 10 юли 2020
Обновен: 17:21 | 10 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз

Балансът на Федералния резерв се увеличи близо два пъти за близо три месеца, докато при Европейската централна банка темпът на нарастване е 22%, което показва съществена разлика в количествата нови пари, които се генерират. Това обясни Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.  

"Програмата на ЕЦБ е по-плавна и визира период до 2022 г. – това е постепенно нарастване на паричния поток, докато в САЩ решиха това да стане рязко в началото на кризата".

Кристиян Фезелов обясни, че В САЩ помощите за безработица са насочени към конконкретно лице, а в ЕС се разпределят помощи към различните страни, които ги разпределят чрез свои фондове. 

“Безработицата в САЩ достигна в пика си нива, невиждани дори в следвоенните години. Но се вижда, че през последния месец има изгледи за свиване на безработицата”. 

Той посочи, че V-образното излизане от кризата в САЩ на практика няма да се получи и ще е по-скоро плавно и L-образно.  

“ЕЦБ ще продължи и да реинвестира в облигации. Отпусна и програма за ликвидност на търговските банки, където влязоха значително количество пари. Лихвите са нулеви и помощта е насочена по различен начин в сравнение със САЩ”, обясни Фезелов.  

По думите му причината да се правят опити да се спасяват всички икономически субекти е, че живеем във време на пазарна икономика и всички вериги и отрасли са взаимно свързани.  

Като друга разликата между двете централни банки Фезелов посочи самостоятелното вземане на решения.  

"ЕЦБ малко или много зависи и от политическите решение на ЕС. Социалните програми в ЕС неминуемо се спускат за изпълнение и към ЕЦБ. Докато в САЩ нещата стоят по-различно. Фед е органът, който взема решенията за социални помощи. От гледна точка на управление на икономиката, Фед е самостоятелна единица и зависи от показателите, които наблюдава и прилага своите лостове”. 

Фезелов каза също, че в САЩ всеки ден броят на заразените се увеличава и се очаква втора, по-силна вълна. Той очаква много силна намеса на Фед.  

Целия разговор гледайте във видеото.  

Всички гости на предаването “В развитие”  гледайте тук.