Италианските банки имат най-голямо изложение към ударените от кризата сектори

Търговията на едро и дребно, строителството, производството и хотелиерството са сред най-засегнатите сектори от Covid-19

18:52 | 13 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Италианските банки имат най-висок дял на заеми към индустриите, засегнати най-тежко от коронавирусната пандемия, което прави капиталовите им буфери уязвими при влошаване на качеството на активите, съобщава Bloomberg. 

Credito Emiliano, Banco BPM, BPER и Unione di Banche Italiane са водещите банки в списъка с над 100 европейски институции в сектора, които имат най-големи експозиции към засегнатите от кризата индустрии, сочи изследване на Ерик Дор, директор икономически изследвания в IESEG School of Management във Франция. 

Италианските банки

Италианските банки имат най-голямо изложение към най-тежко ударените от Covid-19 сектори. Графика: Bloomberg

“Заемите към засегнатите сектори на няколко италиански банки са над четири пъти по-големи от техния базов собствен капитал от първи ред (Common Equity Tier 1 - CET 1), така че 25% от капитала им ще бъде изтрит при неизпълнение на плащанията по кредитите”, заяви Дор. Най-засегнатите сектори са търговията на едро и дребно, строителството, производството, хотелиерството и хранителните услуги, транспортът и съхранението, става ясно от проучването. 

10-процентно неизпълнение по кредитите за уязвимите сектори би повлияло много на съотношението на капитала на Credito Emiliano, Banco BPM, BPER и UBI, сочат данните от проучването, което използва информация на на Европейския банков орган.

 

RCI във Франция, Bankinter в Испания, Piraeus, Eurobank и Alpha в Гърция, както и Hamburg Commercial Bank в Германия са най-изложени към уязвимите сектори в съответните страни.

Въпреки че някои от банките са защитени от доста високи капиталови нива, други имат много по-малки граници за грешка. Според проучването това са Credito Emiliano, Banco BPM, BPER Banca, Bankinter и Piraeus Bank.

“Може да се наложи някои банки да бъдат рекапитализирани при подобен сценарий, но смятам, че това е управляема ситуация, защото повечето от големите кредитори бяха добре капитализирани през последните години и са в състояние да посрещнат големи загуби по предоставените кредити”, посочва Дор.