Италия намалява данъчната тежест за 16 млн. служители

Това е първата стъпка към по-обширна редорма на данъка върху доходите

15:32 | 26 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Роберто Гуалтиери, министър на икономиката в Италия. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Роберто Гуалтиери, министър на икономиката в Италия. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Италия ще намали данъчната тежест за 16 млн. служители от 1 юли. Това е първата стъпка към по-обширна реформа на данъка върху доходите, над която правителството работи, съобщи министърът на икономиката Роберто Гуалтиери интервю за RAI 3 петък, цитиран от австрийското издание Kurier. По този начин се цели да се насърчи потреблението в страната.

Италия ще отчете още по-висок в сравнение с прогнозите бюджетен дефицит за трети път след избухването на коронавирусната пандемия през февруари. До средата на юли кабинетът на премиера Джузепе Конте ще поиска от парламента да увеличи дефицита, за да се финансира схемата за частична безработица. Досега правителството се ангажира с дефицит от 10,4% през 2020 г., припомни министърът.

Наскоро Конте подчерта, че коалиционното му правителство подготвя план за реформи за опростяване на бюрокрацията, стимулиране на инвестициите в дигитализация и зелена енергия, подобряване на образованието, подкрепа на най-бедните и привличане на повече жени на пазара на труда. 

Кабинетът планира бързи мерки за ограничаване на съкращенията, а също така иска да подкрепи силно засегнатите сектори като туристическата и автомобилната индустрия и ресторантьорството, посочи Гуалтиери.

Социалдемократическият министър е обнадежден, че Италия ще започне да се възстановява икономически след третото тримесечие.

"Консумацията на енергия, промишленото производство, автомобилният и железопътният трафик отново нарастват, което дава положителни сигнали", подчерта министърът на икономиката.

За тази година Международният валутен фонд прогнозира БВП на Италия да се свие с над 12%. Националният статистически институт (Istat), от своя страна, икономиката на страната да се свие с 8,3% през 2020 г. За 2021 г. обаче прогнозата е за ръст с 4,6%.