Италия залага на увеличаване на харчовете за измъкване от кризата

Страната залага на ускоряване на модернизацията във всички аспекти

11:38 | 7 юли 2020
Обновен: 11:45 | 7 юли 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Италия планира драстично да разшири публичните си инвестиции, като се фокусира върху стимулирането на растежа, а не ограничаване на дълга. Така правителството очертава излизането от най-лошата рецесия за последния един век, съобщава Bloomberg.

Държавните инвестиции ще нараснат до над 3% от брутния вътрешен продукт през следващите четири години от 2.3% през 2019 г., стана ясно след последното заседание на министрите в Италия.

По време на срещата министърът на финансите Роберто Гуалтиери очерта плана на правителството за увеличаване на разходите за образование, стимулиране на частните инвестиции и мерки за подобряване на конкурентоспособността на Италия.

Правителството одобри и списък с нови правила и процедури за бизнеса в страната, обхващащи публични търгове, разрешителни за строителство и местни усилия за дигитализация.

Новият инвестиционен план на Италия взема предвид безвъзмездните средства и заемите от програмите за подкрепа на Европейския съюз, които все още предстои да бъдат одобрени и ще бъдат обсъдени от лидерите на срещата на върха следващата седмица.

Италия залага на ускоряване на модернизацията на страната във всички аспекти - от високоскоростен интернет до железниците и енергията. Именно на тази стратегия се разчита да извади страната от хроничния бавен икономически растеж. Това в крайна сметка би трябвало да доведе до намаляване на огромните дългове, които се очаква да нараснат до доста над 150% от БВП през тази година.

Но тъй като Италия вече разчита на европейските институции, за да държи под контрол разходите си по заемите, планът може да предизвика обратен ефект, ако тези разходи се увеличат, насочвайки страната към цялостна финансова криза. Инвестиционният план е предназначен да намали загрижеността на партньори от ЕС като Холандия и Австрия по повод разточителните разходи на Италия като се покаже за какво са предназначени парите.

Допълнително ограничаване на разходите само би осакатило допълнително държавата, която вече се насочваше към рецесия преди пандемията и е една от най-силно засегнатите от коронавируса в Европа, обясняват от правителството.

Като цяло Италия трябва да изразходва 206 милиарда евро (233 милиарда долара) в отговор на кризата през тази и следващата година, финансирайки тези разходи чрез разширяване на бюджетния дефицит със 75 милиарда евро през 2020 г. и 26 милиарда евро през 2021 г., съгласно проект на план за реформи подготвен от правителството на Конте и видян от Bloomberg.

Предвиждат се 67 милиарда евро допълнителни инвестиции в транспортната мрежа, а за инфраструктура общо се очаква да бъдат заделени почти 200 милиарда евро.

Правителството заяви, че иска да увеличи разходите за образование с 0,4 процентни пункта от БВП, доближавайки се до заделяните средства в някои от европейските държави.